Ötzi je najbrž preminil po tistem, ko ga je v levo ramo zadela puščica in raztrgala arterijo pod njegovo ključnico, torej je bila njegova smrt posledica spopada. Doslej so znanstveniki verjeli, da je neolitski človek podlegel poškodbam šele po več dnevih tavanja po ledeniku. Toda šlo je za hitro smrt, je povedal dr. Frank Ruhli z Univerze v Zürichu, ki je sodeloval s skupino znanstvenikov, ki je svoje ugotovitve objavila v Žurnalu arheološke znanosti.

Pred napadalcem zbežal na ledenik

Ötzi je svoj dan začel z obrokom v gozdnati dolini, je pokazala preiskava vsebine njegovega želodca. Toda pozneje se je zapletel v spopad, dokazujejo konica puščice, ki je ostala v njegovem hrbtu, in velike ureznine po njegovih rokah. Ni mogoče reči, ali je do napada prišlo že v dolini in je neolitski človek zbežal pred napadalcem v višje predele ali pa je bil vpleten v spopad na ledeniku na višini 3210 metrov, kjer so ga tudi našli. Ker je umrl hitre smrti, je bolj verjetno, da je do napada prišlo na ledeniku. Glede na kot, v katerem je Ötzija zadela puščica, jo je napadalec najbolj verjetno izstrelil od spodaj, medtem ko je napadeni hodil ali tekel navkreber.

Najsodobnejša računalniška tomografija je znanstvenikom dala tridimenzionalni vpogled v Ötzijevo notranjost. Slike so razkrile 13 milimetrov dolgo konico puščice, ki se je zarila v arterijo tik pod ključno kostjo. Kri je zalila okoliško tkivo in ustvarila podplutbo, ki je vidna v pljučni votlini. Dr. Ruhli je povedal, da je šlo za smrtni strel in da je moški hitro umrl, ko mu je zaradi velike izgube krvi zastalo srce. Toda v rani je ostala samo konica puščice, kar spodbuja ugibanje, ali si je Ötzi puščico morda izpulil sam ali pa je to storil nekdo, ki mu je hotel pomagati. Naslednja možnost je, da je puščico hotel izpuliti napadalec, ki je želel skriti sledi svojega dejanja.