Maketa kapele Scrovegnijev v Padovi

V veliki dvorani galerije bo od 1. junija do 30. septembra razstavljena maketa kapele Scrovegnijev v Padovi v merilu 1:3, v enem od stranskih prostorov pa šest originalnih del Giottovih sodobnikov, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica galerije Barbara Jaki.

Model kapele po besedah direktorja Mestnih muzejev Padova (Musei Civici Padova) Davideja Banzata dobro predstavi lepoto Giottove mojstrovine, ki je integralni del kulturne dediščine Padove. Giotto velja za osrednjo osebnost umetnosti 14. stoletja v Padovi, ob njegovem pa so na razstavi predstavljena tudi izvirna dela najpomembnejših osebnosti padovanske umetnosti tega obdobja, in sicer Mojstra prezbiterija kapele Scrovegni, Guarienta, Niccoloja Semitecola, Giusta Menabuoija in Altichiera da Zevio, je pojasnil Banzato.

Giottovo sporočilo o odrešenju

Avtor makete in postavitve razstave Gian Franco Martinoni je povedal, da je maketa, ki bo predstavljena v Narodni galeriji, že druga maketa kapele Scrovegnijev, ki je bila izdelana na pobudo Turismo Padova. Prva je bila izdelana ob 650. obletnici umetnikove smrti in predstavljena v številnih mestih po svetu, novo pa so izdelali ob načrtovanju turneje po severni Evropi. Prvič je bila predstavljena v Koebenhavnu. Kot je dejal, se bo s pomočjo makete lahko dobršen del sveta seznanil z lepoto kapele in Giottovim sporočilom o odrešenju.

Razstavo spremlja dvojezični slovensko-italijanski katalog s teksti Davideja Banzata, Francesca Floresa d'Arcaisa in Anne Marie Spiazzi. Razstavljene umetnine so v lasti najpomembnejših zbirk v Padovi - Mestnih muzejev, cerkve Eremitani, muzeja Antoniano in Škofijskega muzeja.