"Kruh je rdeča nit letošnjega festivala, s katerim želimo predstaviti kulturno dediščino slovenske Istre. Pomen kruha za naš prostor bodo na različnih delavnicah predstavili Alberto Pucer, poznavalec istrske kuhinje in izročila, etnologinja Rožana Koštial in drugi. V soboto bomo organizirali pohod v Istro (Od moke do kruha), kjer bomo obiskali tudi dragonjske mline," je povedal Bojan Mevlja, direktor središča Rotunda, ki organizira festival. Festival bo prežet s številnimi koncerti in drugimi dogodki, ki bodo poslastica za vse generacije.

Sv. Ano obnavljajo

Prizorišče festivala Anabdi letos ne bo v prostorih samostana sv. Ane, ker jih trenutno obnavljajo. Organizatorji so si ime festivala sposodili prav od samostana sv. Ane, ki je bil nekoč središče koprskega kulturnega dogajanja. Da bo samostan, v katerem so bili 50 let koprski zapori, spet zaživel, obljubljajo frančiškani slovenske province, katerim so samostan v postopku denacionalizacije leta 2004 vrnili.

"Središče Rotunda bo v prenovljenem samostanu dobilo prostore za pisarne in večnamenski prireditveni center. V samostanu bo svoj drugi dom našlo tudi 30 študentov. Uredili bomo tudi notranji atrij ter dvorišče pred samostanom, kjer bodo razne prireditve," je povedal pater Boris Markež, ki vodi obnovo. Za obsežno obnovo prostorov bodo odšteli skoraj pet milijonov evrov. "Del teh sredstev bomo skušali pridobiti iz evropskih skladov. Upamo, da nam bo tudi občina priskočila na pomoč," je še povedal Markež.

galerija za odnesene umetnine

V samostanu bo tudi frančiškanska knjižnica, v prostorih nekdanje kapelice bodo uredili galerijo za umetnine, ki so jih frančiškani po drugi svetovni vojni odnesli v italijanski Humin. "Usodnega leta 1947 so frančiškani s seboj odnesli veliko umetnin. Evidentirali smo jih 67, vendar je bilo rokopisov in dragocene cerkvene opreme še veliko več," je povedala Sonja Ana Hoyer iz piranskega zavoda za kulturno dediščino. "Velik del knjižne zbirke in umetnin se je tudi izgubil. Upamo, da bodo v samostan vrnili vsaj tisto, kar je ostalo".