Minister Lovro Šturm, ki vodi delovno skupino, je potrdil, da je glavni problem v tem, da je državnim organom prepovedano vse, kar jim ni izrecno dovoljeno.

Sova je v projekt ustanovitve podjetja Webs v letu dni vložila 45.000 evrov, denar pa je šel iz neproračunskega dela tajnega sklada, in to v gotovini. Kdo je bil prejemnik denarja, Šturm ni povedal.

DENAR PODBREGARJU

Je pa iz poročila razvidno, da je bil ustanovitelj podjetja (Igor Pungerl, op. p.) mož delavke, zaposlene v agenciji, ki je Šturmovi skupini povedala, da je v prejšnjem režimu delala kot sledilka za tajno službo SDV. Vodja projekta ustanovitve podjetja je bil delavec Sove (Bojan Bratuša op. p.), katerega žena je danes lastnica podjetja. Ko je moral Bratuša zaradi ponarejenega spričevala zapustiti Sovo, je bilo lastništvo Webs preneseno na njegovo ženo. Šturm ni pojasnil, zakaj se je to zgodilo. V poročilu piše, da je Bratuša upravljal tehnična sredstva za prisluh mobilne telefonije in informacijska sredstva v "konspirativki" na Malem trgu v Ljubljani. Kot je povedal Šturm, Sova ni zavarovala finančnih sredstev, ki jih je vložila v Webs. "Postavlja se vprašanje, zakaj je Sova financirala to podjetje, če ni uporabljala njegovih storitev," je rekel minister Šturm. Nasprotno je pred dnevi premier Janez Janša rekel, da je Sova za svojo dejavnost ustanovila podjetje in da "obstaja sum ilegalne dejavnosti tega podjetja tudi še v času po zamenjavi na čelu vodstva Sove, se pravi, po lanski jeseni". Od kod razlika v izjavah, včeraj Šturm ni znal pojasniti.

Dodatno je Šturm predstavil podatke, da je prejšnji direktor Sove iz tajnega sklada prejel deset izplačil v višini 7700 evrov in 464.000 tolarjev. Računov ni, zatrjuje Šturm.

Včeraj se je oglasil tudi bivši direktor SoveIztok Pobregar, ki je povedal, da se nikoli ni okoriščal s sredstvi Sove, da pa "so bili primeri, ko sem kot direktor moral poseči v operativo Sove, za kar sem imel vsa pooblastila". Glede črnega fonda, kamor so prihajala sredstva od tujih tajnih služb, je povedal, da so pri tem morali zagotoviti tajnost teh služb. O ustanovitvi podjetja Webs ni želel govoriti. Je pa vlada včeraj vse bivše direktorje Sove odvezala molčečnosti, toda očitno samo za potrebe zaslišanj pred Šturmovo skupino.

BO PODBREGAR TOŽIL JANŠO?

Podbregar je povedal še, da je Šturmova skupina zelo posegla v operativno delo Sove in ta poseg zelo presega tisto, kar je potrebno. "Postavlja se mi vprašanje, kako lahko agencija sploh še normalno deluje," pravi Podbregar, ki je napovedal možnost, da bo tudi po pravni poti iskal zadoščenje zaradi besed, ki jih je na njegov račun že izrekel premier Janez Janša.

Tudi ministra Šturma smo spraševali o navedbah, ki jih je v sredo izrekel predsednik vlade, in sicer, da je Sova prisluškovala slovenskim državljanom. "Vprašajte premiera, ki razpolaga s svojimi podatki," je odgovoril Šturm.