Upoštevaje predsednikovo izjavo in poročanje TVS iz virov "blizu vladne komisije za nadzor Sove" pridemo do imena tistega, ki je ustanovil inkriminirano podjetje. V Dnevniku že od razkritja afere Sova opozarjamo, da je vlada posegla v konkretno operativno delo agencije in tajno sodelavsko mrežo. Predsednik vlade s svojimi izjavami to potrjuje.

Hkrati je premier povedal, da "obstaja sum ilegalne dejavnosti tega podjetja še v času po menjavi na čelu vodstva Sove, se pravi po lanski jeseni". Podrobnosti ni navedel, zato bo treba počakati na vmesno poročilo vladne delovne skupine. Lahko pa iz javno dostopnih virov navedemo nekaj podatkov.

Ustanovitelj Igor Pungerl

Zgodovina podjetja Webs je kratka. V sodni register je bilo vpisano 13. junija 2004, kot ustanovitelj in edini družbenik pa je z osnovnim vložkom 12.900 evrov naveden Igor Pungerl. Spremembe v registru kažejo, da je Pungerl iz podjetja izstopil 16. decembra 2005, ko je kot lastnica v podjetje vstopila Karmen Bratuša, ki je hkrati zastopnica podjetja. Podjetje je leto 2004 končalo z izgubo 5936 evrov, leto 2006 pa z 229.715 evri prihodkov in 34.645 evri dobička.

Zamenjava med Igorjem Pungerlom in Karmen Bratuša uradno ni pojasnjena, saj Pungerl včeraj ni dvigoval telefona in tudi na Websu je včeraj popoldne telefon zvonil v prazno.

Neuradno naj bi bilo ozadje naslednje: Karmen Bratuša je žena Bojana Bratuše, ki je bil - po poročanju Pop TV iz julija 2005 - višji uslužbenec Sove oziroma šef oddelka prisluha etra in fizičnega priklopa. Leta 2005 naj bi Sova odkrila, da je njegovo spričevalo o izobrazbi ponarejeno, Bratuša pa je kasneje podal sporazumno odpoved delovnega razmerja. To je bilo torej javno objavljeno.

Kupiti molk

Po tistem, kar smo neuradno izvedeli doslej, je bilo nadaljevanje zgodbe naslednje: Bojan Bratuša je imel kot dolgoletni uslužbenec Sove številne podatke o organiziranosti tajne službe, zaradi ponarejenega spričevala pa se je nenadoma znašel na cesti. Takšen človek za tajno službo vedno predstavlja grožnjo, saj lahko nepooblaščenim razkriva pomembne tajnosti. V nekaterih državah takšni ljudje izginejo v nepojasnjenih okoliščinah, v Sovi pa so se očitno odločili, da njegovo lojalnost zadržijo tako, da mu omogočijo blažji prehod v "civilno življenje" s tem, da njemu oziroma njegovi ženi prepišejo podjetje, ki ga je glede na besede premiera Janše in poročilo TVS za Sovo ustanovil Igor Pungerl. Prenos podjetja se je torej zgodil decembra 2005, pol leta po tistem, ko je Bratuša odšel iz Sove. Ali je kasneje podjetje Webs prekinilo sodelovanje s Sovo, nam ni znano, premier Janez Janša pa o tej povezavi govori in pravi, da obstaja sum ilegalne dejavnosti podjetja. Tudi o tem smo želeli vprašati odgovorne v Webs, vendar na telefonske klice ni bilo odgovora.

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar zadeve ne želi komentirati, ker ga veže zaveza molčečnosti. Še vedno pa je namestnik direktorja Sove Boštjan Šefic, ki je odgovoren za Sovino operativo. Pri ustanovitvi spornega podjetja in njegovi dejavnosti je kot prvi človek operative moral aktivno sodelovati. Zato lahko utemeljeno pričakujemo, da bo glede na težke besede premiera Janše tudi Šefic nosil posledice.

Kumer: V Sovi ni tako grozno

Člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so včeraj obiskali sedež Sove. Predsedujoči komisiji Dušan Kumer je povedal, da je obisk trajal tri ure, pri čemer so si ogledali številne zadeve iz preteklosti in številne, ki so se v zadnjem tednu pojavile v medijih. "Po vsem, kar sem videl, lahko rečem, da zadeve, aktualne v zadnjem tednu, še zdaleč niso tako grozne, kot jih v javnosti želijo prikazati tisti, ki preiskujejo Sovo," je za Dnevnik povedal Kumer. Iz povedanega sledi, da Kumer z zadržkom jemlje zadnje izjave predsednika vlade Janeza Janše in delovne skupine za nadzor Sove. Janša je namreč v soboto dejal, da je vladna komisija v Sovi zaznala sume domnevnih nepravilnosti. Po napovedih naj bi vlada tretje vmesno poročilo delovne skupine za oceno dela Sove obravnavala ta četrtek.