USODNI POLONIJ

Vložitev obtožnice za "umor z zastrupitvijo s polonijem 210", smrtonosno radioaktivno snovjo, ki je povzročila mučno 23-dnevno umiranje 44-letnega Litvinenka, je napovedal prvi mož britanskega tožilstva Ken Macdonald. Litvinenko je bil skoraj zanesljivo zastrupljen 1. novembra lani. Umrl je 23. novembra. Na smrtni postelji je Litvinenko, ki je samo nekaj tednov pred zastrupitvijo dobil britansko državljanstvo, narekoval pismo, v katerem je za svoj umor obtožil Kremelj in neposredno ruskega predsednika Vladimira Putina.

Najbolj mračnjaški umor v mračnjaškem vohunskem svetu po koncu hladne vojne je poslabšal odnose med Britanijo in Rusijo, včerajšnje sporočilo britanskega tožilstva pa še povečalo napetosti med Londonom in Moskvo.

Vodja tožilstva Macdonald je sporočil, da bodo nemudoma sprožili postopek za zahtevo o Lugovojevi izročitvi Britaniji, da bi ga lahko "na pristojnem sodišču v Londonu čim prej postavili na zatožno klop za ta izjemno hud zločin". Britanski javni tožilec lord Goldsmith je že dejal, da se strinja z oceno tožilstva, ki je bila sprejeta po posvetovanjih z njim. Od politikov se je oglasila zunanja ministrica Margaret Beckett, ki je dejala, da je "ruskemu veleposlaniku v Londonu sporočila, da pričakuje polno sodelovanje".

Ruska ustava ne dovoljuje izročitve ruskih državljanov, rusko tožilstvo pa se še ni odzvalo na napovedi londonskih kolegov. Zato in zaradi dosedanjih odzivov Rusije na obtožbe prav nič ne kaže, da bo Lugovoj kdaj sedel na zatožno klop, vsaj v Londonu. Moskva je na obtožbe, da sta bila naročnika Kremelj in/ali Putin, odgovarjala, da so smešne. Slišati je bilo celo neuradne namige, da je bil "premalo pomemben" za smrtonosno kaznovanje. Vseeno so ruske oblasti sprožile tudi svojo preiskavo umora.

Neizpodbitno je, da se je Litvinenko 1. novembra lani v Pine baru hotela Millennium v središču Londona sestal z Lugovojem in še enim ruskim poslovnežem, prav tako nekdanjim kagebejevcem Dmitrijem Kovtunom in da je proti koncu dneva "resno zbolel". Lugovoj je bil nekoč zaposlen pri KGB kot telesni čuvaj. Ko je zapustil KGB je bil šef varnosti pri ruskem oligarhu milijarderju Borisu Berezovskem, ki je leta 2000, ker se je zaradi vtikanja v politiko zameril Putinu, pobegnil v London, kjer je dobil politično zatočišče. Berezovski je bil tudi Litvinenkov delodajalec v Londonu.

STARE ZAMERE

Litvinenko se je zameril Putinu že v času, ko je bil Putin šef FSB (naslednice KGB) konec devetdesetih let 20. stoletja, ker je trdil, da FSB ni naredil dovolj za premagovanje korupcije v svojih vrstah. Trdil je tudi, da so agenti FSB načrtovali usmrtitev Borisa Berezovskega. Najbolj se je že predsedniku Putinu zameril, ko je napisal knjigo, v kateri je trdil, da so agenti FSB leta 1999 usklajevali bombni napad v moskovskem stanovanjskem bloku, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi. Ruska vlada je za napad obtožila čečenske separatiste in istega leta ob podpori javnega mnenja sprožila novo vojno v Čečeniji. Litvinenko je bil tudi osebni prijatelj ruske novinarke Ane Politkovskaje, srdite kritičarke ruske politike v Čečeniji, ki so jo "neznanci" ubili oktobra lani v Moskvi. Malo preden so ga zastrupili, je dejal, da preiskuje njen umor.

Lugovoj medtem zanika umor, britanske medije pa obtožuje, da ga predstavljajo kot demona. Trdi tudi, da mu nekdo poskuša podtakniti Litvinenkov umor.