Če to rešimo, lahko omogočimo bistveno hitrejši razvoj regije, je pred dvema letoma ob vladnem obisku v regiji SA-ŠA dejal predsednik vlade Janez Janša.

Člane vladnega kabineta bodo ob ponovnem obisku te regije od občine do občine in od podjetja do podjetja spet peljali po enako slabih cestah. Državno cestno omrežje je po dveh letih skoraj v enako slabem stanju, spremembe je doživel le kakšen manjši odsek, sredstva za rekonstrukcije cest, ki so bila dosežena z amandmaji poslanca Bojana Kontiča, pa še niso porabljena. Najbolj opazno asfaltiranje po občinah je tisto, ki je bilo plačano iz občinskih proračunov.

Tovorni promet skozi Velenje proti Celju se bo po podatkih, ki jih je že pred časom zbrala Alenka Avberšek, direktorica območne savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, do leta 2010 povečal za polovico, okoli 2000 tovornih vozil pa je vsak dan na cesti Velenje-Arja vas že danes, ob tem pa še okoli 16.000 osebnih vozil.

Za gradnjo hitre ceste državna lokacijska dokumentacija še ni izdelana. Medtem ko je Janša v Šaleški dolini pred dvema letoma začetek gradnje napovedal za leto 2008, je minister Janez Božič letos marca dejal: "Prepričan sem ali pa upam, da bomo z gradnjo začeli leta 2009."

Pred dvema letoma je predsednik vlade posebno pozornost namenil tudi Gorenju in takrat na novinarsko vprašanje, ali se bo država s svojim kapitalskim deležem umaknila iz Gorenja, odgovoril, da je ta le portfeljska lastnica majhnega deleža, in napovedal, da se država kot lastnica dela premoženja v Gorenje ne vmešava.

Kapitalska družba je po dveh letih še vedno največja lastnica Gorenja s 25,2-odstotnim deležem, njen vpliv pa pomemben, saj poslovni načrti Gorenja postajajo odvisni od njene odločitve o tem, ali bo sodelovala pri dokapitalizaciji.

Tema vladnega obiska danes in jutri bo znova 3. razvojna os, pogovori o Gorenju, Termoelektrarni Šoštanj in nekaterih drugih podjetjih. Med podrobnostmi programa obiska pa je več zanimivosti: obrambni minister Karl Erjavec si bo iz helikopterja ogledal Macesnikov plaz, v Velenju pa obiskal gasilce in premogovniško jamsko reševalno službo, Vasko Simoniti bo pogledal, kako poteka obnova dveh cerkva, kmetijski minister Iztok Jarc bo postavil temeljni kamen laboratorija za vzrejo čebel, ministrica Marjeta Cotman pa bo v Gornjem Gradu čestitala varovanki doma starejših za 101. rojstni dan. In veliko se bodo slikali: v programu vladnega obiska je napovedanih kar 19 fototerminov, medtem ko je izjav, predvidenih za javnost, trikrat manj.