Britanski rumeni tisk, znan po svoji neprizanesljivosti, se je po sobotni Srbski zmagi na Evrosongu spravil na pevko zmagovalne sklade, 22-letno Marijo Šerifović. Očitajo ji, da je pesem slabo odpela (s čimer bi se zelo težko strinjali). Še bolj kot na mlado srbsko pevko s čudovitim glasom pa so se Britanci „spravili“ na telefonski sistem glasovanja. Zahtevali so, da se ukine, sicer na Evrosongu ne bodo več sodelovali.

Poleg britanskih novinarjev, politikov, izvajalcev britanskih skladb in glasbenih kritikov so se pogromu letošnjega Evrosonga pridružili tudi predstavniki drugih držav. Predvsem glasni so Nemci in Maltežani. Druži jih „neskupna“ preteklost, zaradi katere pri televotingu ne morejo računati na točke „bratskih“ držav. Terry Wogan, legendarni BBC-jev komentator, je izjavil, da pri Evrosongu obstaja baltski, balkanski in ruski blok. „Dobili smo hladno vojno, izgubili pa vojno za Evrovizijo,“ je izjavil.

Z njim se delno strinja tudi profesor genetike Derek Gatherer, ki v zadnjih letih za zabavo proučuje „genetiko“ Evrosonga. Pravi, da „sosedstvo“ državam prinese tretjino točk. Drži, da je nekaterim zato teže zmagati, vendar „državno sorodstvo“ ni edini ključ, po katerem se razdeljujejo točke. Razume tudi jezo velike četverice: Velike Britanije, Nemčije, Španije in Francije, ki za Evrosong prispevajo daleč največ denarja in gredo zato tudi avtomatično v finale. Predlaga spremembo načina glasovanja ali celo neke vrste mini Evrosong, na katerem bi sodelovale samo države, članice EU.

Zanimivo je, da so se letošnjim kritikam pridružili tudi Švedi, ki so pravzaprav izumili podeljevanje točk sosednjim državam. Po mnenju izvršnega nadzornika EBU za Evrosong Svanteja Stockseliusa je največji problem „dobrososedskega“ glasovanja prav v skandinavskih deželah.