Britanski The Sun naj bi objavil komentar enega od svojih bralcev, ki trdi, da je Srbija na letošnjem Evrosongu zmagala s plagiatom. Original, kot je zapisal razburjeni Britanec, naj bi nastal v Albaniji pod naslovom Ndarja. Šlo naj bi za veliki hit pevke Soni Malaj, s katerim je Albanka zmagala na tamkajšnjem natečaju Top Fest.

ŠERIFOVIĆEVA: NATOLCEVANJA

"Na takšna natolcevanja nimam komentarjev in mi je v bistvu vseeno," je za neko hrvaško televizijo izjavila Marija Šerifović, ki je tudi napovedala možnost, da bi na beograjskem Evrosongu zmagovalno skladbo zapela v duetu s hrvaškim predstavnikom letošnjega Evrosonga Dadom Topićem. Če se želite prepričati, ali gre pri letošnji zmagovalni skladbi za plagiat, je najbolje, da pogledate oba videa na www.dnevnik.si.

RAZVELJAVITI GLASOVANJE

To ni edini škandal, ki se okoli Evrosonga dogaja v teh dneh. Predstavniki Malte so se pritožili zaradi sobotnega telefonskega glasovanja. Prepričano so, da je treba rezultate razveljaviti in razčistiti, kaj se je dogajalo. Trdijo, da pri telefonskem glasovanju ni potekalo vse tako, kot bi moralo. Robert Adela, predsednik žirije Malte, je dejal, da rezultati "niso temeljili samo na telefonskih glasovih publike". Dodal je še, da se je "pet ali šest držav pritoževalo nad blokiranim glasovanjem za pesmi drugih držav, ne samo svoje. Televizijski prenos Evrosonga si je ogledalo 50,8 odstotka britanskih gledalcev". Adela je tudi izjavil, da je že pred samim glasovanjem prejel informacije, ki so nakazovale, koliko točk bo Malta dobila od posameznih držav. "Če EBU ne more zagotoviti 100-odstotnega nadzora nad telefonskim glasovanjem v državah nekdanje Sovjetske zveze, naj ga ukine." Potrdil je tudi, da je bilo 12 točk, ki jih je Malta podelila Škotski, "znak protesta nad sosedskim podeljevanjem točk".

KRITIKE TUDI IZ NEMČIJE

Kritike prihajajo tudi iz Nemčije, kjer se sprašujejo, zakaj morajo države zahodne Evrope v malho EBU prispevati največ denarja. Izjava pevke Nicole, ki je pred precej leti zmagala za Nemčijo, da je "očitno, da so vzhodnoevropske države vsako leto vpletene v umazano trgovino s točkami in da bi Nemčija zato morala odstopiti od tekmovanja", je samo prilila olja na ogenj vse pogostejših kritik.

BBC-jev DJ Paul Gambaccini je izjavil, da je bila najmanj polovica glasovanja politično pogojena in da je britansko pesem pokopalo vojaško angažiranje Velike Britanije v Iraku. "Naj se sliši še tako čudno, če želimo zmagati, moramo umakniti svojo vojsko iz Iraka." Na prvih 16 mest se je letos uvrstilo kar 14 vzhodnoevropskih držav.