Nasa je javnosti predstavila model teleskopa James Webb Space Telescope (JWST), s katerim bodo čez nekaj let nadomestili starajoči se teleskop Hubble. Model je razstavljen v Letalskem in vesoljem muzeju Smithsonian v Washingtonu.

Znanstveniki so prepričani, da bo novi teleskopski velikan, ki bo svojo „pozicijo“ milijon in pol kilometrov globoko v vesolju „zavzel“ ob pomoči evropskega vesoljskega plovila Ariane, omogočil pogled na najbolj oddaljene dele vesolja. JWST je dolg 24 metrov, visok 12 metrov, premer njegove leče pa je kar šest metrov in pol. Z njegovo pomočjo naj bi znanstveniki pogledali tako globoko v vesolje, kot še nikoli dotlej, in tako nazaj v času, da bodo lahko spremljali rojstva galaksij.

Evropsko vesoljsko plovilo Ariane bo teleskop JWST v vesolje prepeljalo junija 2013. Svoje delo naj bi opravljal deset let. Dotlej bo v oddaljene kotičke vesolja še naprej „kukal“ Hubble, ki je v skoraj dvajsetih letih dela na Zemljo poslal številne posnetke oddaljenih zvezd in planetov ter galaksij, nastalih kmalu po Velikem poku.

Nasa načrtuje, da bo prihodnje leto na Hubble poslala vesoljsko odpravo, ki bo na teleskopu opravila vzdrževalna dela.