Ministrstvo išče rešitve

Kot so povedali na ministrstvu za javno upravo, iščejo rešitve za izpeljavo e-volitev, a politična odločitev o tem še ni bila sprejeta. Stroka je do elektronskega glasovanja zadržana, saj se ob e-volitvah odpirajo številna vprašanja, predvsem kako zagotoviti tajnost volitev ter svobodno izražanje volje. Volivcu mora biti zagotovljena svoboda pri izražanju volje ter tajnost pri glasovanju, je povedal tajnik Državne volilne komisije (DVK) Marko Golobič. Zato bo tudi v prihodnje, čeprav gre razvoj hitro naprej, najbolj pravno varen način sedanji konzervativni način, ko gre volivec na volišče, je dejal.

"Kako naj vemo, da nekdo s sekiro ne stoji za volivcem in gleda, kako volivec glasuje," je ponazoril tajnik DVK morebitno zadrego ob elektronskih volitvah, ki bi bile izvedene na daljavo. Zagata pri takšnem glasovanju bi bila, ali je bila dejansko izražena volivčeva volja in ali jo je volivec izrazil svobodno. Volitve so postopek pooblastitve, je še dejal Golobič, ki volitve primerja s pravnim poslom in enostransko izjavo volje, podobno oporoki ali poroki, ki je enostranska izjava volje, dana na javen način pred pričami. Volitve kot pravni posel temeljijo na identifikaciji, tako kot katera koli druga enostranska izjava volje, je nadaljeval Golobič.

Volitve niso izbor evrovizijske popevke

"Gre za pooblastilo. Na volitvah torej kot volivec preneseš tisto, kar je tvoja suverena pravica, pooblastiš parlament ali predsednika republike, da te predstavlja v tistem delu pristojnosti, ki mu jih daje ustava," je še pojasnil tajnik državne volilne komisije. "Volitve niso izbor evrovizijske popevke. Kot javni dogodek so volitve lahko šov, cirkus, kot politični dogodek so ravno tako lahko zmes različnih pojavov, z vidika države in volilnih organov pa gre predvsem za pooblastitev tistega, ki mu pripada oblast. Državljanke in državljanki pa izvršujejo oblast neposredno in z volitvam," je še dejal.

V Evropi se razvijajo različne elektronske oblike glasovanja: splet, SMS sporočila ali podobno. Vendar pa razen estonskega eksperimenta elektronske volitve na volitvah na vsedržavni ravni še niso bile izpeljane. "Dokler niso razčiščena najbolj podrobna vprašanja tega postopka, bodo države zelo skeptične glede uvedbe e-volitev pri nacionalnih, parlamentarnih in predsedniških volitvah kot načina prenosa tega temeljnega pooblastila volivca na izvoljenega predstavnika," meni Golobič.