Najštevilnejša, 280-članska (v Slovenijo jih bo pripotovalo 32) Folklorna skupina Mladost prihaja iz severozahodnega dela Bolgarije. Sestavljajo jo otroci in najstniki, ki z zanimanjem odkrivajo tradicijo svojih prednikov. Francoska skupina La Poulido de Gemenos bo v Sloveniji predstavila življenje in običaje iz Provanse. Skupina sodi med boljše v Franciji, saj je leta 2005 na državnem folklornem tekmovanju osvojila prvo mesto. Varaždinski folklorni ansambel iz Hrvaške bo predstavil ljudske običaje in plese iz vse Hrvaške, nemška skupina Trachtengilde Schwalenberg, ki bo kmalu praznovala 100. obletnico delovanja, pa plese, ki so jih v 19. stoletju plesali v okolici mesta Schwalenberg v Severnem Porenju.

Festival bo letos potekal tretje leto zapored. "Pobudniki so bili člani Folklornega društva Kres iz Novega mesta. Na svojih gostovanjih v tujini so navezali stike s številnimi skupinami, zato so želeli njihovo bogato folklorno izročilo predstaviti tudi domači javnosti," pravi direktor festivala Gregor Sever. K sodelovanju so povabili še tri dolenjske folklorne skupine FS Račna iz Račne pri Grosupljem, FS Vidovo iz Šentvida pri Stični in FS KUD Otona Zupančiča iz Artič. Sever pravi, da je festival v prvi vrsti namenjen gledalcem, poleg tega pa je to tudi lepa priložnost za povezovanje folklornih skupin in za spoznavanje kultur, jezikov, verstev in običajev z različnih koncev Evrope.

Najmlajšemu festivalu SloFolk bosta konec junija sledila eden večjih mednarodnih folklornih festivalov Lent v Mariboru in državno srečanje folklornih skupin Le plesat me pelji v Črnomlju. V juliju bodo na Obali v okviru festivala MIFF gostovale folklorne skupine iz Sredozemlja, v Beltincih pa se bodo na našem najstarejšem folklornem festivalu predstavili najboljši folkloristi iz vse Slovenije.