Nesreče terjajo nadpovprečno veliko žrtev v manj razvitem svetu ter v starostni skupini moških med 15. in 29. letom starosti, v starostni skupini 15 do 19 let pa so prometne nesreče najpogostejši vzrok smrti, poročajo tuje agencije.

Poročilo WHO je zaskrbljujoče tudi za Slovenijo. Po podatkih iz leta 2001 je bilo na slovenskih cestah 285 mrtvih, kar je 13,4 na 100.000 prebivalcev. S tem Slovenija prednjači pred vsemi svojimi sosedami, od katerih ima Avstrija (10,1 mrtvih na 100.000 prebivalcev) najnižji delež, Italija pa najvišjega (12,1).

Vsak dan na cestah umre 1000 ljudi mlajših od 25 let, opozarja WHO. 90 odstotkov teh smrti je v manj razvitih državah v Afriki in Aziji, kjer v zaradi prometnih nesreč umrejo predvsem pešci, kolesarji in motociklisti. V evropskih državah je večina smrtnih primerov med sopotniki štirikolesnih vozil. Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije bi se število smrti zlasti v manj razvitih državah lahko znatno znižati že, če bi policija uveljavljala predpise o omejitvah hitrosti, prepovedi vožnje pod vplivom alkohola, nošenju čelad in pripenjanju z varnostnimi pasovi.

WHO je izpostavila visoko število smrti med motociklisti zlasti v Aziji, kjer ima motorno kolo pogosto funkcijo "družinskega vozila". Že samo nošenje čelade zmanjša verjetnost smrtnega izida nesreče za 40 odstotkov.