Indeks SASX 10 sarajevske borze je ta teden do včeraj zgubil 11 odstotkov, danes pa se je med pomembnejšimi delnicami, ki kotirajo na tej borzi, med drugim znižala vrednost delnice za 7,9 odstotka znižala vrednost delnice Energoinvesta, BH Telecoma ter Bosnijalijeka za 9,8 odstotkain Energopetrola za 3,34 odstotka. Nekoliko boljše je v Beogradu, kjer se indeks BELEX15 giblje pri 1,12 odstotka nižji vrednosti od včerajšnje zaključne. Indeks zagrebške borze CROBEX je trenutno v plusu za 0,13 odstotka

Črni četrtek

Borze na Balkanu, na katere veliko vlagajo tudi slovenski vlagatelji, so se včeraj ponovno odele v rdečo barvo in tako zabeležile že tretji zaporedni dan, ko so se tečaji v povprečju znižali.

Po sto- in večodstotni rasti v samo letu dni je bila korekcija pričakovana, saj rast ni imela podlage v poslovnih rezultatih družb. Ob korekciji so se hkrati uresničila tudi opozorila borznih poznavalcev, da bo ob padanju tečajev presahnila tudi likvidnost. Ob večinoma nizkem prometu so se včeraj tečaji marsikatere družbe znižali tudi za deset in več odstotkov, ob skromnem prometu pa marsikateremu vlagatelju ni uspelo prodati delnic, saj na nakupni strani kupcev večinoma ni bilo.

Panika

Zaradi tega se je nekaterih vlagateljev, ki so v tako imenovane Balkan sklade vložili sredstva, pridobljena s posojili, že lotila panika. Vendar je ta neupravičena, saj je vlaganje v sklade dolgoročno, gospodarstvo v regiji pa bo v prihodnosti zagotovo nadaljevalo s svojo rastjo. Še manj zaskrbljeni so lahko vlagatelji, ki so sredstva zaupali upravljalcem, ki so sredstva razpršili tudi v druge države tega dela Evrope, od Avstrije, Slovenije do Turčije in Grčije.

"Včeraj je bil najbolj na udaru bosanski trg kapitala, ki je bil tudi razmeroma najdražji," pravi upraviteljica vzajemnega sklada Publikum Balkan Irena Lavrenčič. Po njenem mnenju se bodo razmere že v naslednjem tednu stabilizirale, že danes pa smo, kot dodaja, videli, da so se proti koncu trgovalnega dne na zagrebški borzi našli kupci, ki so izkoristili korekcijo za nakupe. V naslednjih letih predvideva, da se bodo letne stopnje rasti na teh trgih gibale med 10 in 15 odstotki. Rast do konca letošnjega leta pa po njenem mnenju ne bo tako strma, kot je bila v prvem četrtletju.

"Do korekcije je moralo priti"

Žiga Peljko iz KD Holdinga pravi, da je do korekcije vsekakor moralo priti, vendar panično prodajanje za vsako ceno po njegovem mnenju naredi več škode kot koristi. Vrednosti delnic družb, ki so rasle le na podlagi nerealnih špekulacij, se bodo po njegovem mnenju opazneje znižale, medtem ko se bodo vrednosti delnic resnejših družb, pri katerih je bila rast tudi deloma utemeljena, spustile na realna tla. Balkanski trgi bodo, kot pravi, dolgoročno še vedno atraktivni, da bi korekcija trajala dlje časa, pa ne pričakuje in meni, da se bo pozitivni trend ohranil še naprej.

Vlagatelji na balkanskih borzah so po mnenju Roberta Žnidarja iz Gorenjske borznoposredniške družbe unovčevali dobičke, ki so jih dosegli v preteklih mesecih, zaradi česar korekcija ni bila presenečenje. Kako dolgo se bo nadaljevala, je prezgodaj reči, vendar pa meni, da bodo konec leta tečaji končali višje, kot kotirajo zdaj.

matjaz.polanic@dnevnik.si