Po kratki slovesnosti, s katero so odprli letošnje prvenstvo, je sicer še ne povsem polna, a s 4000 privrženci dodobra zasedena dvorana Tivoli, po začetnih nekaj poskusih Romunov na vrata Andreja Hočevarja le prišla na svoj račun; mladi slovenski zvezdnik Anže Kopitar je bil deležen huronskega navdušenja ob vsakem dotiku ploščka, na začetek pričakovanega "showa" pa ni bilo treba dolgo čakati.

Najprej Jan...

Najprej je gledalce ogrel Ivo Jan, ki je v razmaku 33 sekund dosegel dva gola, prvega z dvema igralcema več in drugega z enim več na ledu. Romuni so nato zahtevali polminutni odmor, kasneje pa ob igralcu več celo dosegli zadetek. V 11. minuti je tretji slovenski gol s strelom pod prečko dosegel Marcel Rodman po učinkoviti podaji Egona Muriča, vendar slovenski tekmeci niso popuščali, tako da je imel precej dela tudi Hočevar. V drugem delu prve tretjine so se domači nepričakovano mučili s tekmeci. Niti številčna premoč ni pomagala, da bi Slovenci izvedli nevarnejšo akcijo, poleg tega pa so se v napadu preveč zapletali, tako da je do konca tretjine ostalo pri dveh golih naskoka.


Olajšanje v drugem delu

Začetek drugega dela je vendarle pomenil olajšanje. Podobno kot v prvem sta dva gola padla v paketu, prvega je v 23. minuti dosegel Milan Hafner po gneči pred vrati Romunije, 46 sekund kasneje pa se je med strelce še tretjič vpisal Jan, ko je izkoristil podajo Kopitarja. Vendar so se nato spet pojavile stare težave iz prve tretjine, neučinkovitost ob številčni prednosti - trikrat zapored je razmerje 5-4 ostalo neizkoriščeno - ter zaradi nezbrane igre nepotrebno veliko dela v obrambi pred Hočevarjevimi vrati. Polne roke dela je imel sicer tudi romunski čuvaj mreže Szabolcs Molnar, ki se je izkazal ob poskusih Borisa Pretnarja in prodoru Tomaža Razingarja, nekajkrat pa ga je rešila tudi preveč zapletena igra Slovencev pred njegovim golom.


Začetek z dvema goloma

Kot po nepisanem pravilu se je tudi zadnja tretjina začela z dvema goloma v romunski mreži, tokrat je bila med njima minuta in pol razmaka. Na 6:1 je povišal Jaka Avgustinčič, ki je bil najbolj spreten pred vrati, ko je romunski vratar plošček samo odbil, sedmi slovenski zadetek pa je bil plod sodelovanja bratov Rodman. Starejši Marcel, tokrat prvič v vlogi kapetana na SP, je podal, mlajši David pa je s strelom s strani ugnal Molnarja. V 50. minuti se je dvorana stresla od navdušenja: Jan je pred golom mojstrsko med padcem iz obrata podal Kopitarju, slednji pa je s silovitim strelom matiral romunskega vratarja za svoj prvi "NHL-ovski" reprezentančni gol. Naslednji dve minuti je bil pod stalnim pritiskom Molnar, saj so imeli domači dva igralca več na ledu, toda z nekaj odličnimi posredovanji je svoje soigralce obvaroval še višjega poraza. Ni pa mogel preprečiti devetega gola, v 56. minuti ga je z igralcem več na ledu dosegel Razingar, ter slovenske desetice, ki jo je pet sekund pred koncem prispeval Egon Murič.


Slovenija je z igro v zadnjem delu le nakazala pristop, kakršnega bo potrebovala na naslednji tekmi, ko bo njen nasprotnik precej kakovostnejša Madžarska.