Ko se je pozdravil s številnimi hokejskimi znanci, ki ga še vedno občudujejo zaradi njegovih odličnih iger tako za jugoslovansko reprezentanco kot za Jesenice in Olimpijo, se je ob kavici razgovoril tik pred tekmo med Slovenijo in Avstrijo.

"Zdajšnja generacija se krega glede premij za nastop v izbrani vrsti. Tudi mi smo igrali za premije, in to zelo dobre, toda v prvi vrsti smo igrali za čast. Takrat so bili časi drugačni. Na poti do Tivolija so nas že v Medvodah ob cesti pozdravljali navijači, za vstopnice pa so v vrstah čakali že v zgodnjih jutranjih urah," je spomine obujal 63-letni Gale, ki se je po zaslugi odličnih obramb na olimpijskem turnirju v Grenoblu leta 1968 "prodal" celo v takrat obljubljeno tekmovanje - ligo NHL. "Američani so za nas govorili, da smo kot gorile, visoki, močni in plečati," se spominja Gale: "Če je bila v tistih letih Nemčija 20 let pred Jugoslavijo, so bile ZDA pred nami vsaj 50 let. Tam sem preživel eno leto.

Tri mesece je bilo hudo, saj nisem poznal jezika. Nekaj časa je prevajalec vseskozi hodil z mano, nato pa sem se vendarle navadil." Gale je kot član kluba Chicago Black Hawks odigral tudi nekaj tekem v ligi NHL, še danes pa na eno oko vidi nekoliko slabše, saj je kasneje plošček ob močnem strelu prejel naravnost v glavo. Gale se je poslovil z eno od številnih anekdot: "Pred eno od reprezentančnih tekem sva se ga s soigralcem Rudijem Knezom malce 'nacukala'. Sam sem pil, ker sem menil, da bo branil Knez, on pa je bil mnenja, da bom jaz stopil med vratnici. Nato sva se na tekmi v golu menjavala na nekaj minut, saj je bilo obema še precej slabo!"

Ko med ljubitelji hokeja pri nas nanese beseda na to, kdo je vendarle tisti "naj" med nekdanjimi igralci, ki so gradili temelje za današnjo raven slovenskega hokeja, je vselej v najožjem krogu tudi 66-letni Albin Felc, član znamenitega jeseniškega napada s Francijem Smolejem in Vikijem Tišlarjem. Trikrat je bil udeleženec zimskih OI (Innsbruck 1964, Grenoble 1968 in Saporo 1972) ter kar enajstkrat član reprezentance na SP. Zraven je bil zaslužen še za štirinajst državnih naslovov Jesenic. Začel je na Jesenicah ter se v zadnjem obdobju svojega aktivnega igranja za nekaj časa preselil še v Švico in za konec v Celje. Hokejsko pot pa je sklenil... "Saj je še nisem," nam je dejal napol v šali. Še sem aktiven pri veteranih, a Smoleja in Tišlarja ni več zraven.

Seveda spremljam hokej in marsikaj se je spremenilo. Slovenski je napredoval in za svetovnim vrhom zaostaja precej manj, kot je nekoč. To pomeni, da računam na uspeh na SP v Ljubljani. Selitev igralcev iz države v državo je mnogo, sojenje pa je sedaj bolj poenoteno in igra je bolj v ospredju," razmišlja Bine Felc, ki je zadovoljen z nastopom Jeseničanov v avstrijskem prvenstvu, toda: "Raje bi gledal finale domačega prvenstva med Jesenicami in Olimpijo na taki ravni in ne tekmo Jesenic, denimo, s Salzburgom. Če bo še Olimpija v avstrijskem prvenstvu, za slovenski hokej in njegov naraščaj to ne bo posebej spodbudno," je še pristavil Felc.