"Prebivalci Južnega Vaziristana se borijo proti tujcem. Ubili so jih okoli 300, pri tem pa so prejeli podporo pakistanske vojske, za katero so prosili," je v Islamabadu poudaril Mušaraf.

Pomoč zahtevajo tudi v Severnem Varizistanu

Mušaraf je na vojaški konferenci v Islamabadu poudaril, da pomoč zahtevajo tudi v Severnem Vaziristanu. Predstavniki pakistanske vojske so po sredinem obisku Južnega Vaziristana novinarjem sicer povedali, da je v spopadih med pripadnikih plemen in tujimi skrajneži umrlo med 150 in 230 tujcev in okoli 40 pripadnikov plemen, zanikali pa so neposredno vpletenost pakistanske vojske v spopade.

Talibani bi se lahko maščevali

Ofenziva naj bi izboljšala varnostne razmere v okolici središča Južnega Vaziristana, Vane, ostaja pa strah, da bi ofenziva lahko spodbudila lokalne privržence talibanov za napade na vojake zveze NATO in koalicijske sile v Afganistanu.

Tarča napadov so uzbekistanski skrajneži

Ofenziva v nemirni provinci v bližini meje z Afganistanom se je začela pred mesecem dni, tarča napadov pakistanskih plemen pa so bili predvsem uzbekistanski borci, domnevno povezani z mrežo Al Kaida. Slednji so iz Afganistana v Pakistan pribežali po ameriški invaziji na Afganistan konec leta 2001.