"54 ljudi je bilo ubitih danes, dva pa v četrtek. Med njimi je 45 tujcev. Spopadi se nadaljujejo in so se po neuspešnih mirovnih pogovorih še zaostrili," je še poudaril Šerpao.

Med žrtvami pretežno uzbekistanski skrajneži

Po besedah Šerpaa je med smrtnimi žrtvami 45 uzbekistanskih skrajnežev in sedem članov lokalnih plemen. Slednji po podatkih notranjega ministra zahtevajo, naj se tujci predajo ali zapustijo območje. Med tujimi uporniki naj bi bilo tudi dosti Čečenov.

Pakistan se želi znebiti nezaželenih gostov

Spopadi, v katerih je življenje izgubilo več kot 200 ljudi, so se sicer začeli pred tednom dni, ko je tamkajšnji poveljnik, sicer privrženec vlade, tujim upornikom odredil, naj se razorožijo. Po podatkih vlade zadnji dogodki kažejo na uspeh njene politike, v skladu s katero opogumljajo lokalna plemena, naj preženejo tuje islamske skrajneže, s čimer se pakistanska vlada poskuša izogniti dragim vojaškim akcijam.

Lokalne enote so obkolile tuje upornike

Zadnji spopadi so sicer potekali v goratih predelih Južnega Vaziristana ob meji z Afganistanom, kamor se zatekajo in zbirajo talibani. Po trditvah lokalnega prebivalstva je na tem območju obkoljenih med 300 in 500 Uzbekistancev in Čečenov, vse ceste, ki vodijo na omenjeno območje pa so pod nadzorom okoli 1500 privržencev lokalnega poveljnika Mule Nazirja.

Vlada ima lokalna plemena na svoji strani

Po padcu talibanskega režima v sosednjem Afganistanu leta 2001 je več tisoč privržencev Al Kaide in talibanskih skrajnežev zbežalo na ozemlja pakistanskih plemen. Slednja so s pakistansko vlado sicer že podpisala vrsto dogovorov, s katerimi je vlada poskušala pridobiti plemenske voditelje, ki so pred tem nudili zatočišče upornikom, na svojo stran.