Komisarki za konkurenco Neelie Kroes, ki je postopek sprožila, se zdi najbolj sporno omejevanje nakupov v Applovi spletni prodajalni z glasbo iTunes zgolj za prebivalce posameznih držav članic Evropske unije. Britanci tako lahko kupujejo zgolj glasbo iz britanske prodajalne iTunes, ki ima drugačno ponudbo in drugačne cene od denimo enake prodajalne iTunes v Grčiji. Ena pesem v Veliki Britaniji stane 1,56 evra, medtem ko je cena v vseh državah z evrom vsega 1,32 evra. "Uporabnike tako omejujejo pri izbiri, kje bodo glasbo kupili in po kakšni ceni," je Kroesova zapisala v izjavi.

Ključ Applove omejitve je blokiranje kreditnih kartic, ki izvirajo iz napačne države. Tako je z britansko kreditno kartico nemogoče kupiti glasbo v grški prodajalni in obrnjeno.

V Applu zagotavljajo, da za različne cene in omejevanje niso krivi sami, temveč da jih pri tem omejujejo založniki, ki jim lahko za posamezne države zagotovijo le posamezne pravice za uporabo avtorskih del. Sami po navedbah tiskovnega predstavnika Appla Steva Dowlinga želijo imeti eno trgovino za vso Evropsko unijo, vendar to ni mogoče. "Prepričani smo, da Apple ni kršil nobenih pravil Evropske unije," pravi Dowling.

Preiskava komisije je le ena v vrsti preiskav, ki so jih proti Applu v zadnjem času sprožile posamezne države članice Unije. Tako v Franciji in Nemčiji proti podjetju, ki ga vodi Steve Jobs, že potekata ločena postopka zaradi zlorabe položaja. Apple uporabnikom onemogoča, da bi glasbo iz spletne prodajalne iTunes naložili na predvajalnike drugih proizvajalcev, kar je po mnenju lokalnih varuhov konkurence nezakonito. Norveška, ki ni članica Evropske unije, je takšno omejevanje že prepovedala z odločitvijo sodišča, Apple mora na podlagi odločbe vsakršne omejitve odstraniti do prvega oktobra.