To pomeni dvig na 63,2 evra, v primerjavi z začetkom novembra lani pa je dražja že za 62,5 odstotka. Ni skrivnost, da se vodstvo Istrabenza, čeprav to vztrajno zanika, trudi konsolidirati lastništvo, pri katerem naj bi svojo vlogo odigral tudi menedžment. Zato mu rast cene delnice zagotovo ne ustreza. Dodatno pa apetite vlagateljev spodbuja predvidena prodaja 28,2-odstotnega državnega deleža (brez upoštevanja 8 odstotkov v lasti družb Zavarovalnice Triglav), ki jo lahko pričakujemo do konca leta. Ob tem ne gre spregledati, da nadzor nad lastništvom Istrabenza prinaša pomemben vpliv v Mercatorju in drugem energetskem stebru, ki nastaja v Posavju.Med kupci, ki potiskajo tečaj delnice navzgor, je opaziti zlasti družbe, ki sodijo pod okrilje KD Group, kar naj bi pri vodstvu Istrabenza že povzročilo nejevoljo. Prav tako jim ni jasno, kakšne namene ima belokranjski poslovnež Dare Južna, lastnik in direktor borzne hiše Perspektive. Poznavalci razmer namreč namigujejo, da namerava postati pomembnejši lastnik Istrabenza, ob tem pa opozarjajo še na njegove dobre odnose z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom.

Dare Južna je bil redkobeseden, češ da svojih bodočih poslovnih potez nikoli ne komentira. Na splošno Istrabenz ocenjuje kot dobro skupino, vendar mora vsak vlagatelj zase preračunati, ali je naložba v Istrabenzove delnice dobra. Kot je razvidno iz delniške knjige Istrabenza, svoj delež že od začetka februarja povečujejo zlasti KD Galileo, KD Rastko in KD ID. Vodja upravljanja sredstev v KD BPD Peter Groznik pojasnjuje, da od vsake naložbe vedno pričakujejo maksimalen donos za sprejeta tveganja. "Pri vseh naložbah se vedno obnašamo enako. Na podlagi naložbenega predloga naredimo temeljito analizo. Kupujemo, kadar se nam kaj zdi podcenjeno, in prodajamo, kadar se nam kaj zdi predrago," je povedal in dodal, da pri svojih odločitvah upoštevajo tudi načrt Kada in Soda za prodajo njunega premoženja.

Naši viri namigujejo, da sta predsednik in član uprave Istrabenza Igor Bavčar in Srečko Kenda pred dnevi pri večjih nedržavnih lastnikih Istrabenza, med njimi tudi pri KD Group, preverjala, kakšne so možnosti za prodajo njihovih deležev. To potrjuje namige, da si poskuša vodstvo Istrabenza zagotoviti čim večji nadzor nad lastništvom družbe, vsekakor večjega, kot ga ima v Istrabenzu država. Srečko Kenda sicer trdi, da lastnikov niso spraševali, ali bi jim svoj delež prodali. Po njegovih besedah gre zgolj za to, da z enim očesom ves čas spremljajo, kaj počnejo veliki lastniki družbe. "Nekateri med njimi so namreč vznemirjeni zaradi rasti cene delnice." Ravnanje KD Group pa pripisuje temu, da ima očitno presežke sredstev, ki jih nalaga v dobre družbe.

Nekateri dodajajo, da Istrabenz ob morebitnih sovražnih kopičenjih delnic računa na že odobreno dokapitalizacijo z izključitvijo prednostne pravice sedanjih lastnikov. Vendar je soglasje odvisno od nadzornega sveta, v katerem ima država najpomembnejšo besedo, in težko je pričakovati, da bi pristala na zmanjšanje svojega vpliva pod kontrolni delež.