S tem predlogom, ki določa obvezen začetek umika ameriških sil 120 dni po sprejemu zakona, naj bi demokrati izsilili preobrat v ameriški politiki v Iraku.

Sprejetje predloga v senatu je pripravilo teren za spopad z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem, ki je danes ponovno odločno zavrnil kakršnokoli časovno omejitev ameriške prisotnosti v Iraku. "Vložil bom veto na predlog, ki omejuje naše poveljnike v Iraku in ki ne financira naših enot," je po sestanku z republikanskimi kongresniki dejal Bush.

S sprejetjem tega predloga v senatu sta sedaj oba domova ameriškega kongresa formalno pozvala Busha, naj v naslednjem letu pripelje vojno v Iraku do konca. Predstavniški dom je namreč že prejšnji teden sprejel podoben predlog, ki zahteva umik večine enot do 31. avgusta 2008.

Demokrati so v sredo sicer pozvali Busha, naj skupaj s kongresniki poišče primerno rešitev, ki bo ustrezala vsem. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je dejala, da je potrebno narediti pravo stvar in čim prej končati vojno v Iraku ter varno pripeljati ameriške vojake v domovino. Prav tako je Pelosijeva skupaj z vodjo demokratov v senatu Harryem Reidom v sredo Bushu poslala pismo v katerem ga opozarjata, da bi njegov veto nepotrebno zavlekel financiranje ameriških enot.

Bush pa je to zavrnil in dejal, da ga demokrati z zavlačevanjem financiranja sil ne bodo prisilili v preuranjeni umik. "Če kongres ne bo pravočasno zagotovil denarja za ameriške enote na fronti, bodo Američani vedeli, koga kriviti," je še dodal.