Zagon Transzentrale je le eden od dogodkov, ki v teh dneh potekajo ob prvi obletnici zasedbe nekdanje tovarne Rog in med drugim vključujejo koncerte, razstave, predavanja in še kaj.

"Transzentrala je utemeljena na načelu kontinuiranega spreminjanja svoje vsebine in bo odprta za različne umetniške zvrsti, čeprav njeno jedro vsaj trenutno predstavlja vizualna umetnost," pojasnjuje Simon Svetlik, eden od njenih ustanoviteljev, drugače pa vizualni umetnik. "Z njo želimo oblikovati večnamenski, hibriden prostor, v katerem bi povezali razpršene intelektualne potenciale, predvsem iz mlajših generacij, ki obenem ne bi bil podvržen ustaljenim institucionalnim okvirom, ampak bi ponujal ustvarjalno izmenjavo in možnost srečevanja na nekoliko drugačen, bolj odprt in sproščen način," dodaja Žiga Pilih, prav tako vizualni umetnik.

Svetlik in Pilih napovedujeta, da naj bi se aktualni razstavi v okviru Transzentrale postopoma pridružile še raznovrstne druge vsebine, kot so na primer pesniški večeri ali filozofski krožki, ki jih bo za zdaj gostilo že omenjeno Skladišče 27, čeprav Transzentrala ni vezana na določen kraj. V skrbno obnovljenem Skladišču 27 se je doslej zvrstilo že več umetniških projektov, med drugim je bil v njem posnet tudi zadnji film Francija Slaka. Transzentrala, ki bo v njem gostovala do nadaljnjega, bo za javnost odprta vsak dan (razen ponedeljka in petka) od 15. do 21. ure.