Michael Baigent in Richard Leigh, ki sta trdila, da je Brownova knjiga plagiat njunega dela Sveta kri in sveti gral, bosta sedaj morala plačati sodne stroške v višini treh milijonov britanskih funtov.

Tožnika sta razočarana

Knjiga tožnikov, ki je bila izdana leta 1982, je bila prodana v dveh milijonih izvodov in je bila v svojem času prav tako prodajna uspešnica kot Da Vincijeva šifra. Baigent in Leigh, ki sta na sodišču izgubila, sta po razsodbi v izjavi za javnost zapisala, da sta nad odločitvijo sodišča razočarana.

„Verjela sva, pravzaprav še vedno verjameva, da bi avtorje knjig dejstvo, da lahko nek drug avtor vzame njihove ideje, jih prepakira in nato proda naprej, odvrnilo od obsežnega raziskovanja, potrebnega za pisanje zgodovinskih knjig,“ sta povedala.

Tematika obeh knjig je zelo podobna

Rdeča nit obeh omenjenih knjig je ideja, da sta imela Jezus in Marija Magdalena otroka in da njuno potomstvo obstaja še dandanes.

Navkljub razsodbi višjega sodišča v Londonu lani, da Brown ni kopiral njune knjige, sta Baigent in Leigh vložila pritožbo na prizivno sodišče z utemeljitvijo, da je Brown osrednje ideje za svojo knjigo črpal iz njunega dela.