"V Sloveniji imamo preskromno ponudbo in za večino kupcev tudi previsoke cene. Cene apartmajev v Bašaniji pri Savudriji so za več kot 50 odstotkov nižje kot v Luciji, čeprav je samo 23 kilometrov zračne linije. Če se spustimo proti Zadru, cene še bolj strmo padejo. Medtem ko je v Bašaniji treba za kvadratni meter odšteti 2300 evrov, stanejo nekatere nepremičnine v okolici Zadra le 1200 evrov za kvadratni meter," pravi Kuplenk, ki ocenjuje, da bo med Slovenci največ zanimanja za nakupe nepremičnin v Istri in zgornji Dalmaciji do Zadra, in sicer največ do vrednosti 150.000 evrov.

Kuplenk ugotavlja, da je hrvaška vlada s svojo gesto potrdila resno namero, da bo začela izvajati že davno sprejete določbe v meddržavnih odnosih med Slovenijo in Hrvaško. Prepričan je, da težav zaradi želje Hrvatov po približevanju Evropski uniji (EU) ne bi smelo biti. "Ne verjamem, da bi Hrvati nakupe blokirali s kakšnimi dodatnimi administrativnimi ovirami, saj bi to bilo preveč očitno, poleg tega tudi Slovenci ne zahtevamo za nakup nepremičnin pri nas nobenih dodatnih pogojev," pravi Kuplenk. Ocenjuje, da bi lahko prvi Slovenci, ki že imajo nepremičnine na Hrvaškem, dobili odločbe o vzajemnosti v enem mesecu, zaradi velikega števila odločb naj bi za izdajo vseh odločb potrebovali približno pol leta. Po tem obdobju bi, meni Kuplenk, Slovenci dobivali odločbe, ki jih bodo izdajale posamezne izpostave hrvaškega ministrstva za pravosodje, in sicer v roku enega meseca.

Direktor ABC Nepremičnin ocenjuje, da je doslej vloge za ugotovitev vzajemnosti oddalo manj kot 1000 Slovencev, ki so lastniki nepremičnin na Hrvaškem. Tistih, ki imajo pri notarjih overovljene prodajne pogodbe, zastavo v zemljiški knjigi ali imajo prek podjetja v lasti nepremičnino na ime hrvaškega lastnika, a še niso oddali vloge, naj bi bilo še dobrih 2000. Kuplenk meni, da bo veliko Slovencev, ki imajo v lasti nepremičnino prek podjetja, firmo likvidiralo in preneslo nepremičnino na fizično osebo. Izjeme naj bi bili le tisti, ki imajo z nepremičnino takšen ali drugačen poslovni interes.