Privolil je v pogovor o tem, kako so on in njegovi trepetali za življenja ob brutalnem izsiljevanju (vsaj) dveh osumljencev - domnevnega kolovodjo Samirja Gluhića je policija prejšnji teden prijela sredi Kranja ob poskusu, da bi prejel izsiljenih 600.000 evrov. Drago Šubic je znan podjetnik v finančnih in nepremičninskih poslih, kjer si je lahko nakopal tudi precej sovražnikov.

"Ne delam se, da sem kak angelček, a za vsak očitek so pri nas ustanove - policija in sodišča. Svojega poslovnega življenja ne povezujem z osebnim, in zato menim, da izsiljevanje ni povezano z mojo dejavnostjo," nam je povedal.

Vi, vaša družina, še živite v strahu?

Vnuke imam, otroke. Ni mi vseeno, in zato sem se obrnil na policijo. Nisem več zdržal, tako ali drugače se vse vleče že dve leti.

Kaj se vam dogaja?

Bil sem napadan v medijih, posebno v nekem poslovnem, vedno ne da bi me kdo kaj vprašal. Vi ste prvi, ki je prišel k meni. Vse to ustvarja drugačno podobo, nisem imel možnosti obrambe.

Izsiljevanje je torej vrhunec vsega?

Živimo v strahu. Zadeva je bila res taka, da nisem videl drugega izhoda, kot da poiščem pomoč pri policiji. Mislim, da je to tudi izhod za druge ogrožene: ne klecniti, država naj državljana zaščiti. Ravnali so izjemno profesionalno, a podrobnosti ne smem izdati, tak je dogovor.

Vas še varujejo, čeprav sta dva izsiljevalca za zapahi?

Da, varujejo me. A to ne spremeni dejstva, da nočem odgovarjati za oslarije drugih, da ne dajem povoda za take grožnje, za tak stres bližnjih in mene.

Drago Šubic je svojo poslovno pot začel na Gorenjskem in nadaljeval v Ljubljani, zdaj pa jo nadaljujeta tudi njegova sinova. Razvpita usoda blagovnice Bežigrad in drugi nepremičninski posli so do zdaj Šubica izpostavljali v javnosti tudi negativno. Med drugim naj bi bila že leta 2005 zoper njega vložena zasebna kazenska ovadba, a še vedno vse ostaja pri "zbiranju obvestil".