Enostranske poteze Zagreba

To so za hrvaški spletni časnik Business.hr sporočili iz kabineta slovenskega premierja Janeza Janše. Slovenijo naj bi skrbele nenehne »enostranske poteze Zagreba«, kot je gradnja ceste od mosta na Muri do zaselka Mirišće, kar je po mnenju naše države enostranski ukrep, in potemtakem v nasprotju s tistim, kar je določila Badinterjeva komisija.

Glede tega Ljubljana Zagreb opominja, da je osnovni sklep komisije ta, da se meje držav nekdanje Jugoslavije priznajo kot mednarodne. V Janševem kabinetu so spomnili še na skupno Brionsko izjavo iz leta 2005, ko sta se obe državi zavezali k spoštovanju stanja na dan razglasitve neodvisnosti, 25. junija 1991, Zagreb pa »ne spoštuje niti enega niti drugega«, pišejo na Business.hr.

Pristali bi na arbitražo

Poročevalec Evropskega parlamenta Hannes Swoboda je 7.3. v novem dopolnilu k poročilu o napredku Hrvaške na poti v EU pozval Slovenijo in Hrvaško, naj v prizadevanjih za rešitev vseh spornih vprašanj meje premislita o mednarodni arbitraži. Hrvaški premier Ivo Sanader je minuli teden v Bruslju predstavil »akcijski načrt« za mejo, ki vključuje omenjeni evropski predlog o mednarodnem sodišču. Ta naj bi vprašanje razrešil, vladi obeh držav pa bi se vnaprej, še pred razsodbo, obvezali, da bosta odločitev sodišča spoštovali.

Toda Sloveniji, kakor je izvedel omenjeni časnik, arbitraža ni »prva izbira«, nanjo pa bi pristala pod pogojem, da bo predmet razprave skupna meja tako na kopnem kot na morju, ne pa samo slednje. Sanader je na to pristal, kljub temu, da je Hrvaška načrtovala samo arbitražo glede morske meje.