Januarska inflacija v Sloveniji je znašala 2,8 odstotka, februarja pa 2,3 odstotka, še decembra lani pa je znašala tri odstotke, je v dokumentu "Prehod na evro in inflacija v Sloveniji" Evropski statistični urad Eurostat povzel podatke Statističnega urada Slovenije (SURS). Januarja - tako kot vsako leto tega meseca - so sicer cene padle predvsem zaradi zimske razprodaje tekstilnega blaga in obutve.

Eurostat povzema ugotovitve SURS glede nevsakdanjih dvigov cen v restavracijah in lokalih, do katerih je prišlo med decembrom 2006 in januarjem 2007, cene pa naj bi se dvignile tudi pri najrazličnejših storitvah (gre za osebne storitve, čevljarje, najrazličnejše mojstre popravil, promet). Dvig cen v restavracijah in lokalih naj bi znašal približno 0,12 odstotka, prav toliko pa naj bi k inflaciji prispeval še dvig cen pri drugih storitvah. Januarja letos naj bi se cene na omenjenih področjih še nekoliko dvignile, dodatno pa so se podražile storitve, povezane s športom in rekreacijo, ugotovitve SURS navaja Eurostat.

Uvedba evra ne pomeni občutnega dviga cen

Eurostat na osnovi preliminarnih podatkov SURS ugotavlja, da bi lahko uvedba evra v Sloveniji na cene vplivala do višine 0,3 odstotka. Ta vpliv je opazen, ne pomeni pa občutnega dviga cen, ugotavlja Eurostat. Urad za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) je sicer v preliminarnih zaključkih napovedal vpliv evra na dvig cen v višini 0,24 odstotka.

Eurostat bo, če bo treba, popravil svoje napovedi, ko bodo na voljo novi podatki, je urad še zapisal v danes objavljenem dokumentu.