Več maščob, večja plodnost

Ugotovili so, da so ženske, ki so jedle dva ali več manj mastnih mlečnih obrokov na dan, za 85 odstotkov bolj izpostavljene določenemu tipu neplodnosti (tistemu, kjer telo ne proizvaja dovolj jajčnih celic) kot one, ki so pojedle manj kot en mlečni obrok v enem tednu.

Tiste, ki pa so zaužile en mlečni izdelek z visoko vsebnostjo maščob na dan, se je tveganje za neplodnost znižalo za 27 odstotkov - za razliko od žensk, ki so se polnomastnim mlečnim izdelkom izogibale.

Laktoza škodljiva


Dognanja so raziskovalce presenetila. »Hoteli smo izvedeti, ali mlečni izdelki nasploh vplivajo na plodnost. Preizkusi na živalih so jasno pokazali, da bi bil lahko mlečni sladkor, laktoza, škodljiv,« je ugotovil Jorge Chavarro s harvardske šole za javno zdravje.


Kljub temu rezultati o povezanosti med plodnostjo in maščobo v mlečnih izdelkih niso gotovi. »Ne obstaja jasna obrazložitev. Mogoče je, da mlečna maščoba ali nekaj v povezavi z njo, kot so hormoni pri kravah, ki so breja, vpliva na ovulacijo pri ženskah,« je Chavarro zapisal v časniku Human Reproduction in dodal, da bodo potrebne nadaljnje raziskave.