Ljubljanski župan Zoran Janković je pred dnevi že napovedal, da bo iz osnutka črtal vse postavke, ki se mu ob pomanjkanju denarja zdijo "nehigienične". Na te smo v Dnevniku opozorili že ob predstavitvi proračuna. V prvi vrsti gre za dvakrat višje stroške za mednarodno sodelovanje kot lani (skoraj četrt milijona evrov), 157 odstotkov višje stroške za hotele in restavracije doma (25.000 evrov) in 90 odstotkov v tujini (33.000 evrov), prenovo Magistrata (167.000 evrov) in strokovno izobraževanje v mestni upravi (198.000 evrov oziroma 52 odstotkov več kot lani).

Natančnejšega seznama "nehigieničnih zadev", kot jih imenuje Janković, nam z Magistrata do zaključka redakcije niso poslali, saj so pripombe še zbirali. Če verjamemo izjavi župana po srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo, bi lahko odhodke v najboljšem primeru zmanjšali le za dva do tri milijone evrov, kar ne bo dovolj za zadovoljitev vseh dodatnih zahtev.

Po objavi osnutka proračuna so glas povzdignili predvsem šolniki, nevladne organizacije, četrtne skupnosti, kulturna društva in gasilci. Zadnji kar ne morejo verjeti, da je zanje v proračunu zmanjkalo denarja, župana pa je 35 prostovoljnih društev opozorilo, da gasilstva ne more enačiti z ljubiteljskimi društvi, saj se ne morejo financirati iz sponzorskega denarja kot športna društva.

Sicer pa bodo na Magistratu največ varčevali pri obnovi in vzdrževanju osnovnih šol in vrtcev, saj bo za osem milijonov evrov manj denarja kot lani, skupno pa je izobraževanju in predšolski vzgoji namenjenih dobrih 13 milijonov evrov manj. Med področji, ki jim predlog novega proračuna namenja manj denarja, bosta tudi kultura s skoraj tremi milijoni evrov manj in zdravstvo s slabimi 800.000 evri manj kot leta 2005.

Kljub varčevalnim ukrepom bo primanjkljaj po osnutku znašal dobrih 19 milijonov evrov, minus pa bodo na MOL pokrili iz sredstev, ki so ostala na računu zaradi slabše realizacije lanskega proračuna in znašajo 23,6 milijona evrov. V letošnjem proračunu se je znašlo tudi veliko neprodanega premoženja še iz lanskega proračuna, skupno na MOL prodajajo več kot 18 milijonov evrov vredno premoženje, predvsem zemljišča, ki so ocenjena na 11 milijonov evrov.