Na računu je namreč cela vrsta drugih dajatev: omrežnina za prenos, omrežnina za distribucijo, sistemske storitve, dodatek za delovanje agencije, dodatek za prednostno dispečiranje in dodatek za evidentiranje pogodb, poleg tega pa še strošek distributerja, od skupnega seštevka svojih dvajset odstotkov v obliki DDV vzame tudi država. Vse navedene postavke razen obračunske moči, ki je del nadomestila za omrežje, so odvisne od porabe elektrike, obračunska moč pa je odvisna od uvrstitve v tarifno stopnjo.

S 1. februarjem je vlada nekoliko znižala dodatek za delovanje Agencije za energijo, marca pa bomo začeli plačevati tudi trošarino. Za vsako porabljeno kilovatno uro elektrike bo znašala 0,1 centa, kar za značilnega gospodinjskega odjemalca pomeni 0,29 evra na mesec ali 3,5 evra na leto. Če istočasno ne bo podražitve elektrike, bo račun zaradi trošarine višji za 1,1 odstotka ali 0,34 centa. Trošarino bi morali v skladu z evropskimi predpisi začeti plačevati že od začetka leta, vendar je vlada njeno uvedbo zaradi prehoda na evro za dva meseca odložila.

Podražitev električne energije lahko pričakujemo, potem ko so proizvajalci in dobavitelji sklenili odgovor o nakupnih cenah elektrike za letošnje leto.