Računi gospodinjstev za elektriko naj bi bili po novem višji za največ 6 odstotkov, kar za povprečnega odjemalca, ki je zdaj plačeval 35,22 evra na mesec, pomeni 2,11 evra več. "Elektrika sestavlja razmeroma majhen delež izdatkov gospodinjstva, po podatkih za lansko leto približno 2,8 odstotka. Ob razmeroma nizkih povišanjih cen v minulem letu podražitve niso imele velikega inflacijskega učinka," je na vprašanje, kakšen bo vpliv na inflacijo, odgovoril Boštjan Vasle iz vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj.

Lani se je elektrika podražila za 2,3 odstotka. "Za lansko leto je veljalo, da zvišanje računa za elektriko za 5 odstotkov pomeni dvig inflacije za 0,1 do 0,15 odstotne točke, 10-odstotno zvišanje računa za elektriko pa 0,2 do 0,3 odstotne točke višjo inflacijo," je še pojasnil Vasle.

Prejšnje pogodbe, po katerih distributerji (Elektro Ljubljana, Maribor, Celje, Primorska in Gorenjska) od proizvajalcev kupujejo elektriko za gospodinjstva, so se iztekle že konec leta, vendar se distributerji s proizvajalci niso mogli dogovoriti o novi ceni. Distributerji morajo namreč elektriko gospodinjstvom še do 1. julija prodajati po cenah, ki jih določa vlada, zaradi tega pa so v tem segmentu ustvarjali precejšnje izgube. Po naših informacijah so se dogovorili, da bodo letos kupovali elektriko po 43 evrov za megavatno uro, po toliko pa bodo plačali tudi elektriko, ki so jo gospodinjstva porabila januarja. Gospodinjstva zdaj za megavatno uro elektrike v enotni tarifi plačujejo 40,64 evra. Za primerjavo: cena pasovne energije za dobavo v prihodnjem letu na referenčni leipziški borzi je trenutno okrog 53 evrov za megavatno uro, gospodinjstva pa precej elektrike porabijo tudi v času, ko je poraba najvišja in je elektrika dražja.

Kdaj se bo elektrika podražila, je težko napovedati. Distributerji si želijo, da čim prej, vendar bomo marca za vsako megavatno uro porabljene elektrike po dvomesečnem odlogu začeli plačevati en evro trošarine, tako da je vprašanje, ali bo sočasno prišlo tudi do podražitve. V začetku julija se bo sicer trg popolnoma sprostil tudi za gospodinjstva, vendar poznavalci na trgu ne pričakujejo pretresov.