V strokovni ekipi sodelujejo vodilni v tehnološki industriji, kot so družba za razvoj obrambnih in varnostnih tehnologij Qinetiq, Rolls-Royce in Smith Aerospace.

Strokovna ekipa bo na tem tehnološko demonstracijskem projektu sodeloval s strokovnjaki in znanstveniki z obrambnega ministrstva in bo razvijala zračno plovilo, ki bo vsebovalo samodejen inteligenten sistem in elemente nevidnosti. Brezpilotni nevidni lovec taranis, imenovan po keltskem bogu groma, bo raziskal in demonstriral, kako lahko sodobni sistemi in tehnologije prispevajo k večji bojni učinkovitosti britanske vojske. Poleg tega bodo eksperimentalni izsledki projekta pomagali ugotoviti potencialno širšo uporabnost UAV-tehnologije pri nadaljnjem razvijanju kombiniranih pilotskih in brezpilotskih reaktivnih letal.

Bojno letalo taranis UAV, eno največjih letečih plovil te vrste, saj je velikosti lovca sokol, bodo testirali tudi za primer morebitnega transporta pehotnih oborožitvenih sistemov.

Prva testiranja taranisa so predvidena v začetku leta 2009, prvi testni poleti pa v letu 2010. Britanski obrambni minister lord Paul Drayson je dejal, da bo projekt Taranis preskušal najsodobnejše tehnologije za razvoj nove generacije prvobojne oborožitvene opreme.

Ameriška vojska za posebne naloge, kot so odkrivanje nasprotnikovih položajev, zaščita vojnih baz in raketni napadi, v Afganistanu in Iraku sicer že leta uporablja letala z UAE-tehnologijo. Njihova UAE-letala pa bodo v prihodnosti pristajala tudi na ozemlju ZDA, saj bodo policijske agencije z njihovo pomočjo nadzirale obmejno varovanje in patruljirale nad večjimi ameriškimi mesti. Michael Kostelnik z urada za meje pri ministrstvu za domovinsko varnost je dejal: "Potrebujemo dodatne tehnologije, s pomočjo katerih bomo zagotovili bolj učinkovito nadziranje teritorija ZDA". Številne zasebne družbe v ZDA si za naloge zračnega fotografiranja in nadzora daljnovodov in drugih napeljav želijo čimprejšnjo uporabo UAE tehnološko podprtih zračnih plovil.