Hanžek še zahteva, da tožilstvo oceni zapise s stališča morebitnega kaznivega dejanja. Po Hanžkovem mnenju je policija tajno spremljala in nadzorovala družino, kar je ena najhujših kršitev policije. Po Hanžkovem mnenju pa se policija ni sama odločila za to, pač pa gre za "politično instrumentalizacijo policije".

Pregledali so policijske arhive v Postojni in ugotovili "nezakonito delovanje policije", je dejal Hanžek. Policija je npr. tajno opazovala in spremljala ljudi, za kar bi morala imeti nalog, pa ga ni imela. Tajno je spremljala tako Strojanove kot vse tiste, ki so jih obiskovali, tudi novinarje. To se je dogajalo dva meseca, je dejal varuh.

So bili tudi novinarji "nadzorovani"?

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije, ki se je danes sestal na svoji redni seji, se je seznanil z razkritjem varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, da naj bi policija brez nalogov tajno spremljala gibanje novinarjev, ki so poročali o primeru Strojan. Društvo novinarjev Slovenije bo od pristojnih organov, zlasti policije in ministrstva za notranje zadeve, zahtevalo pojasnila, kako je lahko prišlo do takšnega posega v elementarne pravice in kdo je za to ravnanje odgovoren. Pri tem Društvo novinarjev Slovenije izpostavlja, da po doslej razkritih podatkih ni šlo za posamičen primer, ampak za načrtno in zavestno spremljanje novinarjev.

V Društvu novinarjev Slovenije tudi pričakujejo, da bo policija obvestila vsakega izmed novinarjev, ki so bili nezakonito tajno spremljani oziroma evidentirani, ter jim s tem omogočila uveljavitev pravnega varstva.