Komisija vlade za zaščito romske etnične skupnosti se bo danes seznanila s poročilom o delu strokovne skupine za reševanje prostorske problematike romskih naselij in projektom razvojnega partnerstva, Romski zaposlitveni center, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad - Pobuda skupnosti EQUAL.

Razvojno partnerstvo Romski zaposlitveni center združuje ključne akterje s področja romske tematike v Sloveniji, še posebej na področju Dolenjske. Njegov glavni cilj pa je pilotna ustanovitev Javnega zavoda Romski zaposlitveni center, ki bo stičišče Romov in njihovih potencialnih delodajalcev.

Strokovno skupino za reševanje prostorske problematike romskih naselij je Podobnik ustanovil v začetku decembra lani. V njej pa so poleg treh predstavnikov ministrstva za okolje in prostor tudi direktor vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh, Jožek Horvat in Bojan Tudija kot predstavnika Zveze Romov Slovenije, župan Škocjana Anton Zupet kot predstavnik lokalnih skupnosti in profesor na oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani Jernej Zupančič, ki je vodja skupine.