Mednarodne organizacije, ki se ukvarjajo s proučevanjem življenja v morjih, svarijo, da se svetovna populacija tun zmanjšuje, kar bi lahko vodilo v izumrtje teh v prehrani ljudi zelo priljubljenih rib. Zato so se prvič v zgodovini države, ki razpolagajo z največjimi zalogami tun, zbrale na zasedanju, na katerem bodo njihovi predstavniki govorili načinih zaščite tun pred pretiranim lovom. Cilj petdnevnega zasedanja je tudi vzpostavitev sistema izmenjavanja informacij o populaciji tun v posamičnih regijah in preprečevanje krivolova.

„Želimo si postaviti trajne ribolovne kvote in tako domači kot tuji javnosti dokazati, da je lov na tune mogoče imeti pod nadzorom,“ je na otvoritvi povedal Toshiro Shirasu, predsednik japonske ribolovne zveze. Na zasedanju, na katerem so se zbrali predstavniki vseh ribolovnih regij, so industrijo pozvali, naj uvede moratorij na nadaljnje povečevanje ribolovnih kvot in tako pomaga preprečevati nadaljnje zmanjševanje zalog. Novembra lani so kvote za sredozemsko modro tuno iz 32 tisoč ton zmanjšali na 29500 ton. Japonska je zaradi pretiranega lova v preteklosti že zmanjšala ribolovne kvote za modro tuno v Pacifiku.

Japonci pojedo četrtino vseh ujetih tun, več, kot katerikoli drugi narod, vendar so pod velikim pritiskom naravovarstvenih organizacij, ki prav razmah in priljubljenost japonske prehrane po svetu krivijo za nastalo situacijo.