Za njo se, priklenjeni na verige, v mimoidoče zazrejo, zaganjajo in lajajo psi, ki jim na samotni gozdni jasi ni težko pripisati strašljivega videza.

Domačini, ki imajo dovolj pobesnelega laježa, v bližino psov raje ne zahajajo, pravijo, "da so to pitbuli, ki naj bi jih tam urili za pasje borbe, saj njihovo število nenehno niha in včasih izginejo vsi". Svojih trditev si ne upajo podkrepiti z imenom in priimkom, s pritožbami na občino Moravče in različne inšpekcije pa kljub temu ne varčujejo. Pritožbe dobivajo tudi v lukoviški občini, kjer imajo z Gradiškim jezerom smele turistične načrte. Oglašajo se sosedje pesjaka.

Izvorno gre za pasmo pitbul

"To niso pitbuli, ampak ameriški stafordširski terierji, ki pa so izvorno ista pasma. So strašljivega videza in pogosto vznemirjajo ljudi tudi v urbanih okoljih. V pravih rokah niso napadalni, imajo pa visok prag vzdraženja, so odporni na bolečine in ob slabih doživetjih, ki si jih zapomnijo za vse življenje, lahko postanejo napadalni," je pse opisal strokovnjak Jože Vidic. Dodal je, da osama in veriga nanje ne vplivata spodbudno, saj potrebujejo bližino človeka.

Vlado Andraši iz Stegen, ki pri vzreji pomaga sinu Željku Andrašiju, trdi, da delata vse v skladu s predpisi in imata vsa dovoljenja. Pse naj bi prodajala, saj je povpraševanje po kratkodlakih mladičih precejšnje. Najprej sta jih vzrejala v Stegnah, a dejavnost ni sodila v vas, zato sta jo preselila na osamljen kraj. "Če bi bilo kaj narobe, bi inšpektorji že ukrepali. Najbolj se pritožujejo lovci. Še policijo so nam poslali za vrat, pa ni nihče ugotovil kršitev. Imamo lokacijsko informacijo in vsa dovoljenja. Tudi veterinarski inšpektor ni ugotovil kršitev, saj so psi na verigah in imajo izolirane hiške," poudarja Vlado Andraši, ki odločno zanika kakršno koli povezavo s pasjimi borbami.

Visoka cena tudi brez rodovnika

Na kinološki zvezi vzreditelj Andraši ni registriran. Marjetica Pečan pravi, da vzreje teh psov pri nas skoraj ni, morda leglo na dve ali tri leta. Vendar naj bi dosegali visoko ceno tudi mladiči brez rodovnika.

Na občini Moravče se s stalnimi pritožbami ukvarjajo že dobro leto dni in so k ukrepanju pozvali že vse mogoče inšpekcije. Medobčinska inšpekcija je ukrepanje prepustila republiški. Veterinarska inšpekcija zaradi pomanjkljive zakonodaje nepravilnosti ni ugotovila, gozdarska pa je zadevo prepustila kmetijski, saj gre za kmetijsko zemljišče (travnik).

Na občini pojasnjujejo, da izdana lokacijska informacija ni dovoljenje za izgradnjo objektov, ki jih je zgradil investitor, ne barake ne pesjaka. Referent Franci Kos pravi, da bi lahko podobne, manj zahtevne objekte na kmetijskem zemljišču zgradil le z dovoljenjem Kmetijske svetovalne službe. Janez Ocepek iz te službe pa je povedal, da jih Andraši ni iskal.