Javnost tako najverjetneje nikoli ne bo natanko izvedela, koliko nečednih dejanj je imel Jošt na vesti. Prva od duhovnikovih oškodovank se je decembra lani oglasila 24-letna Vesna Škorc iz Ljubljane, ko je po dvanajstih letih zmogla dovolj moči, da je v pismu javnosti razkrila, kaj se je dogajalo za zidovi artiškega župnišča. Precej podrobno je opisala, kaj vse je z njo počel župnik in ji tako uničil otroštvo. "Z objavo svoje zgodbe želim vzpodbuditi vse duhovnikove žrtve spolnih zlorab, da zberejo pogum in ga prijavijo policiji ter s tem zavarujejo vse preostale nemočne in trpinčene otroke, je v svojem pismu tedaj zapisala Škorčeva.

Ker je njena zadeva zastarala, so krški kriminalisti Karla Jošta vzeli pod drobnogled šele po tistem, ko se je na lanskoletnem otroškem parlamentu v artiški osnovni šoli, na katerem so govorili o spolnem nasilju, zoper tedanjega župnika uperilo še več mladih prstov. Kriminalisti so po obsežni preiskavi zoper tedanjega župnika napisali obsežno obtožnico, proces pa se je za zaprtimi vrati sodišča začel 4. oktobra lani. Novinarji so v čakalnici od štirih Joštovih žrtev (starih od 18 do 23 let) lahko slišali pretresljive zgodbe, kaj vse se je dogajalo v veroučni učilnici, spovednici in župnišču. Zgodbe o otipavanju in župnikovih prstih ter jeziku so bile izpovedane skozi solze. Nihče od svojcev objokanih deklet tedaj ni vedel, da se ta namesto v šoli ali na delovnem mestu nahajajo na sodišču, saj so svojo neprijetno skrivnost najstrožje varovale. Po objavi njihovih pričevanj v medijih ob nadaljevanju procesa novinarjev niso več spustili v stavbo pravice.

Razsodbe zaradi Joštove smrti prizadeta dekleta in javnost ne bodo nikoli dočakali, brezpredmetne bodo po vsej verjetnosti tudi odškodninske tožbe prizadetih in za brezskrbno otroštvo opeharjenih deklet. S tresočim glasom je včeraj z nami na kratko spregovorila tudi najbolj znana Joštova žrtev, Vesna Škorc. "Ni mi vseeno, da se je zgodilo, kot se je. Želela sem, da bi do sodnega epiloga vendarle prišlo. To se mi je zdelo tako pomembno, da sedaj enostavno nimam pravega komentarja. Le to vam lahko povem, da mi je izjemno hudo. Informacije o Joštovi smrti ne sprejemam kot pozitivno," nam je zaupala Škorčeva.