Še prejšnja vlada je zatrjevala, da bi vrnitev stavbe kmetijske šole v naravi državi povzročila nesorazmerne stroške, in se pri tem sklicevala na 19. člen zakona o denacionalizaciji. Vlada Janeza Janše pa je februarja 2005 zavzela drugačno stališče, umaknila nasprotovanje in Cerkev je premoženje dobila v naravi. Ko se je to zgodilo, je Cerkev lahko zahtevala odškodnino zaradi nemožnosti uporabe nacionaliziranega premoženja za čas denacionalizacijskega postopka.

Objekti na Vrbanskem platoju v Mariboru so danes že vrnjeni nadškofiji, v njih pa bosta delovala škofijska gimnazija in katoliški vrtec. V gradivu s seje vlade, ki smo ga pridobili, so informacije zelo skope. Predlagatelj točke je bil minister za šolstvo Milan Zver, v njem pa pravi, da je bil v denacionalizacijskem postopku Nadškofiji Maribor v naravi vrnjen šolski kompleks Vrbanska 30 s pripadajočimi kmetijskimi in drugimi zemljišči. "Po nasprotnem razlogovanju 72. člena denacionalizacijskega zakona je denacionalizacijski upravičenec v danem primeru upravičen do primernega nadomestila zaradi nemožnosti uporabe nepremičnin, ki so mu bile nacionalizirane. S tem v zvezi stranki dogovora sklepata poravnavo, s katero se Republika Slovenija zavezuje danes Nadškofiji Maribor plačati primerno nadomestilo - primerno odškodnino," je zapisal Zver.

Vlada je njegov predlog potrdila, kot odškodnino pa je iz proračuna za leto 2006 Cerkvi nakazala 4,4 milijona evrov (1,051 milijarde tolarjev), iz letošnjega proračuna 2,9 milijona evrov (701 milijonov tolarjev), v naravi pa bo Cerkev v posest dobila še dve parceli v bližini šole v protivrednosti 808.333 evrov (194 milijonov tolarjev). Včeraj smo državno pravobranilstvo zaprosili za vpogled v spis o zahtevi Cerkve po izplačilu odškodnine, vendar nam tega niso omogočili. Želeli smo preveriti argumente, ki so pripeljali do poravnave med vlado in Cerkvijo. Znano je namreč, da pravobranilstvo že bistveno manjše zneske prepušča v odločanje sodišču. Želeli smo tudi ugotoviti, kateri so bili argumenti glede določitve višine odškodnine.