"Zavod za zdravstveno zavarovanje bo potem moral objaviti javni razpis," je včeraj rekel Bručan.

Nejasnosti glede razpisa

To je nekaj novega. Bručan je še pred mesecem na Brniku zasebni helikopter AMZS predstavil kot trajno rešitev, kar je vidno tudi v arhivu spletne strani ministrstva. Šele po enomesečnem dokazovanju novinarjev in pravnih strokovnjakov, da je privatizacija helikopterskih prevozov brez javnega razpisa nezakonita in netransparentna, je Bručan rekel, da gre za začasno rešitev. Toda tudi, če bi šlo za začasno rešitev, je to sporno, ker za njo ne stoji pogodba. Zato bo stroške zasebnega helikopterja v zadnjem mesecu težko plačati iz javne blagajne, če pa bo Bručan to storil, se bo znašel pod drobnogledom računskega sodišča.

Prav tako ni jasno, kako naj bi Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) v prihodnosti sploh izvedel javni razpis, ko je vlada decembra 2005 kar v uredbo zapisala, da ima monopol nad helikopterskimi prevozi AMZS. Zavod torej lahko izbere zgolj AMZS, razen če vlada spremeni uredbo.

Po naših informacijah je zaradi vsega že zelo nejevoljen tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zaradi Bručanovih helikopterjev na televiziji izrekel neresnico, da je bil objavljen javni razpis in da je vse v redu. Gledalcem se je čez nekaj dni opravičil, Bručan pa naj bi se pri njem zaradi tega znašel v nemilosti.

Cvikl: To je pot k politični korupciji

Predsednik parlamentarnega odbora za nadzor proračuna Milan M. Cvikl (LDS) je včeraj napovedal sklic seje odbora na temo privatizacije helikopterskih prevozov. Na sejo bo povabil Bručana in predstavnike ministrstva za finance ter ZZZS.

Komisiji bo predlagal sklep, da vlada spremeni uredbo v tistem delu, ki govori o AMZS, in izvede postopek javnega naročila za helikopterske prevoze, če tega ne moreta ceneje izpeljati vojska in policija, kot je bilo doslej.