Po mnenju Bizjak Mlakarjeve, ki je strokovnjakinja za zdravstvo in zavarovalništvo, je predlog pisan na kožo zasebnim zdravnikom, bogatim elitam in tudi zavarovalnicam, ki bodo lahko razširile svojo dejavnost na račun našega zdravja. Predlog po njenem omogoča enkratno, poceni in dokončno razdelitev premoženja ter programov zdravstvenih domov in bolnišnic bogatim elitam.

Po novem bo imel minister zadnjo besedo (do zdaj le soglasje) tudi pri podeljevanju koncesij na primarni ravni, torej pri zdravnikih splošne medicine in družinskih zdravnikih. "Če se bo župan neke občine uprl razgradnji zdravstvenega doma, lahko minister to izpelje kljub nasprotovanju občine," svari Bizjak Mlakarjeva in opozarja, da se s tem vračamo v čas pred 80 leti, ko je bilo obdobje razpršenih zasebnih zdravnikov.

Minister Andrej Bručan pa zagotavlja, da je takšno podeljevanje koncesij nujno, če hočemo v prihodnosti preprečiti velike razlike med posameznimi predeli Slovenije, in napoveduje, da po letu 2008 o podeljevanju koncesij ne bo več odločalo ministrstvo, ampak regije.

Novost: svobodni zdravnik specialist

Za koncesije na sekundarni, tako imenovani specialistični ravni naj bi se po novem potegovali le zdravniki specialisti. Predlog zakona uvaja mesto svobodnega zdravnika specialista, ki samostojno opravlja poklicno dejavnost na področju zdravniške službe in bo lahko sklepal pogodbe tudi z javnimi zavodi.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov odvzemanje sredstev in programov zdravstvenim domovom in bolnišnicam, ne da bi se zagotovilo, da bodo koncesionarji ravnali bolje in ceneje, nima smisla. Konkurenca poteka tako samo med samimi zasebniki. Konkurenčnost pa je za predlagatelja zakona zagotovljena že s samim javnim razpisom za koncesije. V predlogu še vedno ni ustreznih meril, kdaj je koncesijo sploh mogoče podeliti, in ni določeno, kako bo varovan javni interes. Bizjak Mlakarjeva opozarja, da "predlog zakona omogoča, da bodo koncesionarji lahko prosto oblikovali cene, ko ne bo šlo za obvezno in dopolnilno zavarovanje. To je kritično predvsem zato, ker pri nas ni potrebnega nadzora."

Javna zdravstvena mreža do jeseni

Minister Bručan je poudaril, da si že zdaj prizadevajo, da bi koncesionarji postali najemniki prostorov v javnih zdravstvenih zavodih, in takšno možnost predvideva tudi predlog zakona. Zakon pa ne bo mogel zaživeti brez potrebne mreže javne zdravstvene službe, ki jo pripravljajo in jo bodo, upa minister Bručan, uredili do konca poletja, ko naj bi bil zakon tudi sprejet.