Po Kasparovem mnenju igrata za obstoj ruske demokracije, ki je sedaj ni. Gari je za sabo zbral veliko somišljenikov, ki pod geslom "Druga Rusija" skušajo doseči poraz Putina na marčevskih predsedniških volitvah.

Kasparov, ki v svojih govorih Putina primerja z nedavno preminulim čilskim diktatorjem Augusto Pinochetom, je pojasnil, da sam sicer ne bo kandidiral, vseeno pa bo s svojim gibanjem skušal ustvariti pogoje, kjer bo zmagal Putinov protikandidat. Kdorkoli to že bo.

Kasparov ima za sabo nekaj prepričljivih argumentov. "Kremelj ne predstavlja enega samega glasu, temveč se dogajajo spori znotraj vladajoče koalicije," trdi Gari, "in ne glede na naftno bogastvo se večina Rusov vse bolj spopada z revščino."

Kasparov je smrt bivšega vohuna, Aleksandra Litvinenka, pripisal prav Kremlju. "Vse, kar je vodilo do njegove smrti," pravi Gari, "se je začelo v Kremlju."

Putina trenutno podpira osemdeset odstotkov Rusov, večina pa od njega zahteva spremembo zakona, ki dovoljuje samo tri predsedniške mandate.

Kasparov se tega zaveda. "Vem, da naše možnosti niso ravno visoke," pravi slavni šahist," vseeno pa je to moja moralna dolžnost. To preprosto moram storiti."