"Če je stanje težko in se še slabša ter če ne zmagujemo, potem izgubljamo. Izgubili še nismo, vednar je sedaj čas, da začnemo s strategijo, ki bo spremenila situacijo v Iraku," je v ponedeljek za New York Times povedal Colin Powell.

Ameriški predsednik George Bush že proučuje več možnosti, ena od njih je tudi, da v Irak pošlje novih 20 do 30 tisoč vojakov, ki naj bi varovali Bagdad, glavni cilj napadov upornikov in sektaškega nasilja v Iraku. Powell, član Busheve administracije med leti 2001 in 2005, pa v tem, da Irak preplavijo novi ameriški vojaki, ne vidi koristi. "Ne verjamem, da bo povečanje sil v Bagdadu zamejiti nasilje in državljansko vojno," je povedal.

Powell je opozoril tudi na izjalovljene predhodne podobne poskuse, ki niso uspeli stabilizirati razmer v Bagdadu, meni pa tudi, da ameriške kopenske sile in mornarica nimajo dovolj vojakov, da bi lahko izvedli tako akcijo. Predlagal je, da se odgovornost za varnost Iraka čim prej prenese na vlado v Bagdadu in da se do sredine leta 2007 začne umik ameriških vojakov iz Iraka.