Danes 42-letni Gregor Golobič je v profesionalno politiko vstopil leta 1988 kot član predsedstva RK ZSMS. Ena njegovih prvih potez je bila, da je k sodelovanju povabil kritične liberalne intelektualce, med njimi tudi Slavoja Žižka. Dve leti zatem je postal delegat v družbenopolitičnem zboru slovenske skupščine. Leta 1992 je kot generalni sekretar LDS prepričal Janeza Drnovška, naj prevzame vodenje stranke, zatem pa še nove vlade.

Gregor Golobič spada med najuspešnejše in najvplivnejše politike devetdesetih let. Sodeloval je pri oblikovanju vseh eldeesovih vladnih koalicij, vodil je strankine volilne kampanje, hkrati pa je veljal tudi za glavnega kadrovika in prvega govorca LDS.

Resneje je politično prizorišče zapustil poleti 2001, ko se je odločil za dokončanje študija, vendar se je v začetku naslednjega leta vrnil in bil izvoljen za predsednika sveta LDS. To je bil čas, ko se je Drnovšek odločal za odhod s premierske funkcije, da bi kandidiral za predsednika države.

Do večjih razhajanj med njim in stranko je prišlo v času portoroškega kongresa leta 2002. Poleti naslednjega leta je Golobič, v mladosti raketni modelar, prekinil delovno razmerje v LDS in se zaposlil v podjetju Ultra, ki se ukvarja z novimi tehnologijami. Kljub temu se je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami angažiral med strankino volilno kampanjo. Javno je izjavljal, da je LDS okrepljena in da ima sveža ekipa z novim predsednikom Antonom Ropom na čelu dovolj energije, da lahko zmaga na volitvah, brez večjih težav pa bi preživela tudi morebitno štiriletno obdobje v opoziciji.

Dan pred parlamentarnimi volitvami 2004 je Gregor Golobič, kot je že prej napovedal, odstopil kot predsednik sveta LDS. Po tem se v javnosti kot politik ni več pojavljal.