ABORTUS PROTI MIRU

"Kako je mogoče spregledati, da so ta dejanja uperjena proti miru," piše papež in zatrjuje, da splav in eksperimentiranje z zarodki zanikata naklonjenost do drugih bitij, ki je temeljna za vzpostavitev dolgotrajnega miru.

"Spoštovanje pravice do življenja v kateri koli fazi je nespremenljivo in odločilno: življenje je darilo, ki subjektu ne daje pravice, da z njim popolnoma razpolaga," piše v svojem mirovnem sporočilu Ratzinger in v nadaljevanju pojasni, da je treba za doseganje miru potegniti natančno mejo med tistim, kar je, in tistim, česar ni na voljo, ter se tako izogniti nasilnemu in nesprejemljivem poseganju v osnovne vrednote.

Poleg deformacije sodobne družbe, ki je posledica pretiranega materializma in zamegljenosti sodobnega človeka, papež v svojem sporočilu za mir izraža tudi zaskrbljenost nad prevladujočo brezbrižnostjo glede prave narave človeka. Mnogi sodobniki zanikajo obstoj specifične človeške narave in na tak način omogočajo fantazijske interpretacije o njenih domnevnih konstitutivnih elementih, piše Ratzinger, ki po mnenju mnogih opazovalcev v tem odstavku sporočila dviguje prst zoper različne spolne identitete in nasprotuje zahtevi istospolnih skupnosti za priznavanje njihovih civilnih pravic.

Papeževo sporočilo za mir, ki obravnava tudi mednarodne odnose ter se dotika razmerij med različnimi verami in kulturami, je v Italiji odzvanjalo predvsem v delih, ki zadevajo nekoliko zaostrene odnose med italijansko državo in Vatikanom. Minuli konec tedna je L'Ossevatore Romano, uradno glasilo Vatikana, na prvi strani obsodil italijansko politiko, da si je za svojo osrednjo nalogo zastavila izkoreninjenje tradicionalne družine. Gre za reakcijo na namero Prodijeve vlade, da zunajzakonskim skupnostim prizna nekatere socialne pravice, ki so sicer privilegij pred zakonom sklenjenih družinskih skupnosti. Poleg tega je Benedikt XVI. v nagovoru katoliškim pravnikom minuli konec tedna omenil nezdravo laično družbo, ki iz javnosti umika verske simbole. Papežu je vljudno, a odločno odgovoril premier Prodi, ki je priznal pomembnost verskih simbolov različnih skupnosti, hkrati pa zanikal, da bi priznanje družbenih pravic članom zunajzakonskih skupnosti spodkopalo vlogo tradicionalne družine.

NOVE POLEMIKE

Papeževo uvrščanje avtanazije med dejanja, ki ogrožajo svetovni mir, bo zagotovo sprožilo nove polemike med tukajšnjo javnostjo in Vatikanom. Kot smo že poročali, je Piergiorgio Wellby, ki ima neozdravljivo mišično distrofijo, priklenjen na posteljo in priključen na umetna pljuča, pred več kot dvema mesecema pisal predsedniku republike, da v njegovem primeru odobri avtanazijo. Predsednik Napolitano je sprožil postopek preverjanja zakonskih možnosti, v ponedeljek pa je Civilno sodišče v Rimu odločilo, da pacient v določenih razmerah lahko zavrne terapijo. Zavrnitev terapije bi Wellbyju omogočilo, da odide v smrt, za katero zaradi agonije moleduje že nekaj mesecev. Kot že rečeno, pa je papež v včerajšnjem sporočilu za mir poudaril, da posameznik ne more razpolagati z življenjem, ki je božje darilo.