Ob tem pa ni pozabil izpostaviti visokih etičnih meril, ki si jih je ob nastopu mandata postavila Janševa vlada in s katerimi to ravnanje ministra in njegove žene ni ravno v sozvočju.

Odločili smo se, da te navedbe preverimo, zato je bil naš fotoreporter v preteklih dneh še posebno pozoren, kaj se dogaja na Grudnovem nabrežju v Ljubljani, kjer prebivajo Ruplovi. Tako je pred nekaj dnevi opazil toyoto prius, vozilo na hibridni pogon, katerega šofer je prinesel tršo vrečko, podobno darilni, in jo odnesel v hišo. Včeraj je isti avto z registrsko številko LJ- 51-4AK pripeljal pred hišo zunanjega ministra. Šofer je kar precej časa čakal, preden je dvajset minut čez enajsto uro iz hiše prišla ministrova soproga Meta Rupel. Šofer ji je vljudno odprl vrata in Ruplova žena je sedla v okolju prijazno vozilo. Minili sta slabi dve uri, ko sta se vrnila s kupom vrečk in drugih nakupljenih stvari. Začelo se je iztovarjanje avtomobila: ministrova žena je odnesla sirkovo metlo in smetišnico, prašek ariel in zavitek papirnatih brisač, šofer pa zaboj mleka in več vrečk, na katerih je bil napis ljubljanske blagovnice Maximarket. Predmete, ki jih je ministrova soproga kupila, smo nekoliko natančneje popisali zaradi odgovora, ki smo ga zvečer dobili na naše vprašanje, ali je omenjena toyota last ministrstva in kdo ter za kakšne namene jo uporablja.

Na ministrstvu so namreč potrdili, da je toyota prius z registrsko številko LJ-51-4AK last MZZ. Namenjena je opravljanju službenih zadev in jo vozi službeni voznik ministrstva. Ob tem pa so še dodali, da je "v primeru, ko gre za opravljanje protokolarnih obveznosti soproge ministra, na voljo tudi v ta namen".

Prenočeval je dražje kot premier

V preteklosti se je že nekajkrat izkazalo, da ravnanje ministra Rupla ni ravno zgled varčnosti. Tako je na primer v Bruslju prenočeval v hotelu za skoraj tisoč evrov ali kar trikrat dražje, kot je stala nočitev premiera Janeza Janše, so mu pa bile v luksuzni sobi, v kateri je prenočeval, med drugim na voljo pernice iz gosjega perja in posteljnina iz stoodstotnega egipčanskega bombaža.