PREDNOSTNE NALOGE

Slovenija bo po besedah slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla v času svojega predsedovanja Uniji poseben poudarek namenila širitvi, zahodnemu Balkanu in medkulturnemu dialogu. Kot članica trojke si bo prizadevala za nadaljnjo širitev schengenskega območja in območja evra ter za nadaljevanje pristopnih pogajanj s Turčijo in Hrvaško, je slovenske prioritete podrobneje predstavil Rupel, ki je pojasnil, da si bo naša država prizadevala tudi za nadaljnje zagotavljanje evropske perspektive držav zahodnega Balkana. "Vse članice trojke so trdno prepričane, da imajo države zahodnega Balkana svoje mesto med nami v EU," je poudaril.

Pomembnejša tema v času slovenskega predsedovanja bo tudi medkulturni dialog, ki se bo po besedah ministra odvijal predvsem v okviru razlik in podobnosti med krščanstvom ter islamom. Z uvrstitvijo te teme med prioritete slovenskega predsedovanja želi Slovenija prispevati k razmisleku o identiteti Evrope ter h krepitvi evropske zavesti ter pripadnosti skupnemu civilizacijskemu prostoru.

"Medkulturni dialog želimo razširiti tudi zunaj Unije in tako ponuditi širok komunikacijski forum," je še povedal minister Rupel. V času slovenskega vodenja Unije se sicer obeta tudi peti vrh EU-Latinska Amerika, iz samega dokumenta pa je razbrati, da se bo Slovenija med drugim osredotočila tudi na posledice, ki jih ima starajoče se prebivalstvo na posameznike in družbo kot celoto, ter v zvezi s tem skušala voditi razpravo o možnih ukrepih za spodbujanje medgeneracijske solidarnosti in integracije starejših v vse sfere domačega okolja ter družbe.

NEMČIJA O USTAVI

Kot prvi je program predsedovanja svoje države predstavil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki je uvodoma dejal, da je Unija v krizi in da to pomeni, da so pričakovanja glede dela novih predsedstev velika. Berlin se bo v obdobju šestih mesecev na čelu Unije prednostno ukvarjal z ustavno reformo, sosedsko politiko, predvsem v odnosu do vzhodnih in južnih sosed, ter z izkoriščanjem sektorskih sporazumov na področju prometa, energije in okolja. "Treba je razviti odnose z Rusijo in pripraviti energetski akcijski načrt za spomladanski vrh," je še poudaril.

Za njim je spregovoril portugalski zunanji minister Luis Amado, ki je podobno kot Steinmeier opozoril, da je pred trojko kritično obdobje tako glede mednarodnih dogodkov kot tudi glede razvoja same EU. Portugalska si bo po njegovih besedah prizadevala zasledovati cilje lizbonske strategije, kot so gospodarska rast in ustvarjanje novih delovnih mest ter narediti evropsko gospodarstvo bolj konkurenčno. "Delali bomo na energiji v povezavi z okoljskimi vprašanji," je dejal in izpostavil še vprašanja, kot so ohranjanje biotske raznovrstnosti, zaloge vode in suša. Vsi trije predstavniki trojke so se strinjali, da je zamisel o pripravi skupnega programa dobra in da je bilo njihovo sodelovanje konstruktivno.