Ašičeva pot je označena z rumeno-zeleno markacijo, ki po obliki spominja na markacijo planinskih poti.

Ašičeve poti se navezujejo na zasnovo kolesarskih povezav v ljubljanski urbani regiji, ki je nastala junija 2004, izvirajo pa iz prizadevanj lokalnih skupnosti na območju Ljubljanskega barja z zaledjem in Ljubljanice s pritoki, da bi oblikovale mrežo varnih poti, primernih za rekreacijo. Danes v to območje uvrščamo občine Borovnica, Brezovica, Dobrova, Polhov Gradec, Horjul, Ig, Mestna občina Ljubljana (četrtne skupnosti Rudnik, Trnovo in Vič), Škofljica in Vrhnika.

Ašičeve poti so mreža poti v vsakem naselju in vsakem šolskem okolišu, po katerih svobodno hodimo ali se vozimo. "Njihov glavni namen je družinam, organiziranim skupinam otrok, šolarjem, upokojencem in drugim zagotoviti kraj za rekreacijo, sprehod, opazovanje narave in kulturne dediščine," pojasnjuje Drago Stanovnik, vodja Projekta prenove naselij in zaupanja.

Ašičeve poti so tudi priročen način, kako varno pridemo iz enega kraja širšega območja Ljubljanskega barja v drugega. Na primer iz Ljubljane (Dolgi most) prek Vnanjih Goric in Gmajne v Podpeč in potem iz Podpeči v Bevke ter prek Loga in Brezovice nazaj v Ljubljano (Dolgi most).

Podlaga Ašičevih poti je večinoma makadamska ali asfaltna, tako da je za kolesarjenje najbolj priporočljivo gorsko ali treking kolo. Vse poti so ravninske, zato so primerne tudi za družinske izlete.