Nezadovoljstvo v LDS, ki smo mu priče vse od neuspešnih državnozborskih volitev leta 2004, se torej po lokalnih volitvah le še stopnjuje. Tako so bile na seji sveta LDS izrečene številne kritike na račun delovanja stranke, ki se je po mnenju nekaterih znašla na robu. Vprašanje je, ali se bo zmogla dvigniti ali pa bo naredila še en korak in postala povsem obrobna stranka.

ZAKAJ PREVERJANJE

Kakšno je razpoloženje v stranki, kaže dejstvo, da po seji sveta slišimo povsem različne razlage, kako je do sklepa o preverjanju zaupanja v vodstvo stranke sploh prišlo. Medtem ko znatni del naših sogovornikov trdi, da je Kacina k takšni odločitvi prisilila šele večurna kritična razprava, v kateri so glasovanje o zaupnici zahtevali tudi nekateri Kacinovi možje (na primer Jožef Kunič), predsednik stranke poudarja, da se je že pred časom odločil, da brez preverjanja zaupnice stranke ne namerava voditi.

Mnogi navzoči se niso strinjali z ocenami vodstva, da rezultati lokalnih volitev pravzaprav niso tako slabi, in so izpostavili, da govorjenje, kako so najmočnejša opozicijska stranka, kako jim je uspelo v Tržiču in na Ptuju dobiti svoja župana, da je treba počakati, kakšne bodo lokalne povolilne koalicije, ne vodi nikamor. Dejstvo je, da je stranka katastrofalno izgubila v najbolj liberalnih okoljih, kjer je bila doslej nesporna zmagovalka. Prav tako ni sprejemljivo valenje krivde zgolj na lokalne odbore oziroma je treba oceniti vloge tako na lokalni kot na državni ravni. Stranka naj naredi temeljito analizo, ki jo po državnozborskih volitvah ni uspela narediti, je bilo mogoče slišati. Treba je radikalizirati vodstvo, predsednik stranke s svojimi nastopi neti spore tako v stranki kot zunaj nje, na ta račun pridobiva Pahorjeva SD, ki je bolj umirjena. Nekateri menijo, da je zato treba stranko peljati proti sredini, manjka ji pozitivna energija, potrebna je nova, učinkovitejša strategija delovanja LDS.

NI PRAVEGA PRVEGA MOŽA

Kdo bi bil lahko alternativa, ki bi dvignila LDS? Nekaj možnih kandidatov, ki so se pojavljali že pred prejšnjim kongresom, v stranki sicer omenjajo, a gre bolj za želje, kot da bi bili ti ljudje res pripravljeni prevzeti vodenje vse bolj potapljajoče se LDS. Ali gre za alternativo, ki to sploh ni, in bi to pomenilo le nadaljnje padanje LDS, resda z novim predsednikom, ali celo za poskus ponovnega vplivanja bivšega predsednika. Tako tudi tisti, ki izpostavljajo ime Gregorja Golobiča ali ime Igorja Bavčarja, dodajajo, da jim je jasno, da na kandidaturo ne bosta pristala (sta bliže temu, da bi izstopila iz stranke, je mogoče slišati v njunih krogih). Razlogov, da bi bil ta položaj pripravljen prevzeti Janez Potočnik, ki se mu mandat komisarja v Bruslju izteče šele leta 2009, pravzaprav ni. Poslanec Matej Lahovnik nam je odločno zatrdil, da sam v to igro ne bo vstopil. Morda je v svoji izjavi še največ možnosti, da se ga vendarle pregovori, dopustil poslanec Marko Pavliha, ki nam je dejal, da ga o kandidaturi prepričujejo mnogi, zlasti na terenu, kar vsekakor ocenjuje kot priznanje za njegovo kratko delo v politiki.

VKLJUČITEV NAJVPLIVNEJŠIH

Nekateri nekoč vidni člani stranke so prepričani, da znotraj LDS v tem trenutku ni človeka, ki bi lahko rešil stranko, in tudi zunaj LDS jih ne vidijo prav veliko. Dopuščajo možnost, da bi to uspelo Janezu Potočniku. Ta seveda na prevzemanje reševanja LDS, kot pravijo, sedaj ne bo pristal, upajo pa, da bi lahko bili argumenti (kot so: da se mu ob ponovni desni vladi ne obeta nov mandat komisarja, kazanje na nadaljnjo slabitev desnih strank, ki bi dopuščala možnost zamenjave oblasti, izpostavljanje možnosti, da ob zmagi levice prevzame mesto mandatarja…) pred volitvami 2008 bolj prepričljivi. Janez Potočnik (na čelu levosredinske stranke ali navidezno neodvisne liste) je torej ime, ki ga na levici mnogi vidijo kot možnega Zorana Jankovića državnozborskih volitev. Da se bodo v iskanje rešitve, ki bi po državnozborskih volitvah Janezu Janši onemogočila ponovno vodenje vlade, vključili mnogi najvplivnejši politiki na levici (od Milana Kučana do Gregorja Golobiča), je po nekaterih njihovih zadnjih izjavah in potezah že mogoče slutiti.