Oktober 2006

22.10. Roman Čmak hudo poškoduje Jožeta Šinkovca, Šinkovčev sin pobegne in krajanom pove, da so ju napadli prebivalci romskega tabora med Zagradcem in Ambrusom.

23.10. Krajani Ambrusa na protestnem shodu zahtevajo, da občina najde novo lokacijo za romsko družino Strojan, policija zaščiti romski tabor. Strojanovi pobegnejo v gozd – najprej v občino Grosuplje, od koder jih preženeta policija in komunalni inšpektor.

25.10. Razmere v Ambrusu pri Ivančni Gorici se umirijo, Strojanovi še vedno v gozdu.

26.10. Sestanek na pobudo župana občine Ivančna Gorica Jerneja Lampreta na občini, kjer se srečajo predstavniki krajevne skupnosti Ambrus, glava romske družine s Kuželjevca Mirko Strojan in predstavnik policije. V Ambrusu zbor krajanov, kjer sprejmejo sklep, da se ukrepa na vodovarstvenem območju, da ne bi prišlo do zastrupitve vode in da se najde nova lokacija. Strojanovi v gozdu na območju občine Ivančna Gorica.

28.10. Strojanovi se vrnejo tabor, Ambrušani se zberejo in gredo proti taboru, nekateri tudi s koli in motornimi žagami. Vmeša se policija in minister Dragutin Mate, ki v pičlih 10 minutah pride do dogovora, da se Strojanovi za tri tedne (do 19. novembra) preselijo v Postojno.

29.10. Že pred 8. uro zjutraj Strojanovi v spremstvu policije odidejo v postojnski nastanitveni center. Oglasi se tudi varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki meni, da to, da množica ljudi, ki grozi s smrtjo, odloča o tem, kje bo kdo živel, pomeni konec pravne države.

November 2006

1.11. Strojanovi obiščejo grob očeta Mihe in sina Želka v Zagradcu in se vrnejo v Postojno.

2.11. Ljubljana - Regijska civilna iniciativa (CI) za reševanje romske problematike za območje Dolenjske, Bele krajine in Posavja napove, da bodo po drugem krogu volitev v Novem mestu na državo naslovili zahtevo, naj preseli Rome iz nelegalnega naselja Žabjak pri Novem mestu.

3.11. Roman Čmak pristane v priporu.

6.11. Milan Zver ponudi družini Strojan prve lokacije. Novinarji neuradno izvemo, da naj bi šlo za romske tabore v Kočevju, uradnih informacij ni, saj s tem dnem država, občina in Romi začno skrivati informacije pred javnostjo

7.11. Župan Kočevja Janko Veber nasprotuje priselitvi Strojanovih v njihovo občino.

9.11. Forum romskih svetnikov obišče tabor Strojanovih in se sreča s krajani, s katerimi ne najdejo skupnega jezika. Na koncu sprejmejo sklep, da naj Strojanovi na lokacijo čakajo doma v Ambrusu, lokacija pa naj ne bo drugje kot v občini Ivančna Gorica. V Grosuplju izredna seja občinskega sveta – svetniki SDS podajo izjavo predsednika vlade Janeza Janše, da Grosuplje ni bilo nikoli možna lokacija za Strojanove.

12.11. Strojanovi dopoldne pospravijo tabor, zvečer pa se odpravijo na volitve v Zagradec – volijo Jerneja Lampreta, ki je tudi izvoljen.

13.11. Strojanovi si ogledajo 3 lokacije v občini Ivančna Gorica, všeč jim je lokacija ob deponiji livarskih odpadkov Suhi most. Zvečer se že zberejo krajani na Malem Hudem in v stranski vasi in protestirajo proti naselitvi Strojanovih na to lokacijo.

14.11. Z gasilskimi vozili, traktorji in podrtimi drevesi postavijo krajani Stranske vasi in Malega Huda ter krajani iz okolice Polževega barikade na vseh dovoznih poteh do lokacije Suhi most. Župan Jernej Lampret skliče izredno sejo občinskega sveta, ki jo obišče tudi vodja urada za narodnosti Stanko Baluh. Svetniki sprejmejo sklep, da v občini Ivančna Gorica ni primerne lokacije za Strojanove. Zvečer je tudi zbor krajanov, v Slovenijo pa prispe tudi komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg.

15.11. Komisar Hammarberg okrca državo in Strojanovim pove, da se imajo pravico kadarkoli vrniti domov v svoj tabor.

16.11. Mirko Strojan napove, da se bo v Grosuplju zbralo 600 Romov, ki bodo odšli v Zagradec, zato v obeh občinah okrepijo vaške straže in policijske enote.

19.11. Mine tritedenski rok, v katerem naj bi Strojanovim država našla lokacijo za bivanje, a so Strojanovi še vedno v Postojni.

20.11. Minister Milan Zver premieru Janši poda predlog za svojo razrešitev z mesta predsednika vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti. Ljubljanski župan Zoran Janković kot eno možnih lokacij za Strojanove omeni območje nekdanje tovarne Rog.

21.11. Vaške straže v občini Ig, zvečer tudi protest krajanov proti naselitvi Romov v občino in izredna seja občinskega sveta.

22.11. Zbor krajanov v Želimljem na Škofljici, kjer krajani protestirajo proti naselitvi Strojanovih, tudi izredna seja občinskega sveta. Minister Zver in Stanko Baluh sporočita javnosti, da do nadaljnjega ne bosta več dajala izjav v zvezi s Strojanovimi.

23.11. Krajani Sostrega protestirajo. Zvečer krajani zažgejo leseno uto.

24.11. Zbor krajanov v Sostrem, kjer jim Janković zagotovi, da Strojanovih v Sostro ne bo.

25.11.– 26.11. Strojanovi se iz Postojne pozno popoldne odpravijo proti Ambrusu. Tam krajani zaprejo cesto, posredujejo posebne enote policije, tri osebe so ranjene. Strojanove policija zadrži na Višnjegorskem klancu, po posredovanjih okoljskega, šolskega in notranjega ministra ter predsednika vlade Janeza Janše se Strojanovi vrnejo v Postojno. Janša izjavi, da bodo Strojanovim za čez zimo našli začasno, spomladi pa stalno lokacijo bivanja. Barikade in vaške straže tudi v Kočevski Reki, kamor naj bi naselili Strojanove.

27.11.Generalni direktor Policije Jože Romšek z mesta direktorja policijske uprave Ljubljana odstavi Branka Slaka. Policija uvede interni nadzor zaradi ukrepanja policistov na cesti proti Ambrusu v noči iz 25. na 26. november. Notranji minister Dragutin Mate obišče Ambrus in se osebno opraviči vsem trem krajanom, poškodovanim med ukrepanjem policije.

28.11. Zaradi Ambrusa se pojavijo zahteve za odstavitev ministra Dragutina Mateja, ki izjavi, da ne bo odstopil.

December 2006

Napovejte dogodke!