Lažni spletni strani od uporabnika zahtevata vnos uporabniškega imena in gesla, nahajata pa se na http://www.siol.co.nr in http://kalonline90.tripod.com.

V Siolu so dostop do lažnih spletnih strani - prave se nahajajo na http://posta.siol.net - onemogočili, obenem pa opozarjajo uporabnike, da v nobenem primeru ne vnašajo uporabniškega imena in gesla. Stran naj nemudoma zapustijo, in če sumijo, da je prišlo do zlorabe, takoj pokličejo Siolov center za pomoč uporabnikom na telefonsko številko 080 1000 ali pa pošljejo elektronsko sporočilo na info@siol.net.

Namen tovrstnih spletnih strani je kraja zaupnih podatkov uporabnikov - v tem primeru gesel, bolj znano kot t.i. ribarjenje oziroma v angleškem jeziku phishing. Napadalci ciljajo predvsem na nepozorne uporabnike, ki zaradi pristnega videza e-sporočila oziroma spletne strani nič hudega sluteč vnesejo svoje geslo, pojasnjujejo pri Siolu.

Kot je znano, se je pred dvema tednoma s podobnimi težavami soočila tudi Nova Ljubljanska banka. Ta je namreč ugotovila pojav škodljive programske opreme, ki je simuliral vstopno stran njihove spletne poslovalnice NLB Klik.